Turecko hodlá vyhostit syrské uprchlíky za to, že na videu jedli banány.

Turecko hodlá vyhostit syrské uprchlíky za to, že na videu jedli banány. Několik Syřanů čelí deportaci z Turecka poté, co zveřejnili videa, na kterých jedí banány. Turecké úřady však virální zábavu považují za „provokativní kampaň“, která se vysmívá chudým. 

Upozornil na to server iDnes.cz.

Na jednom z videí je slyšet, jak si Turek středního věku stěžuje, že se uprchlíci pobírající sociální dávky mají až příliš dobře.

Několik Turků narazilo v istanbulské čtvrti Esenlerna na mladého syrského studenta. Ten řekl, že „by nemuseli přijet do Turecka, kdyby v Sýrii nebyla válka“, na což žena odpovídá: „Pak s tím bojuj, už nemluv a jdi pryč.“

Jeden z mužů pak reagoval slovy: „Vraťte se do Sýrie. Vy jste jen nájemníci, my jsme tady majitelé. Ale žijete v lepších podmínkách než já. Já nemůžu jíst banány, ale vy si jich kupujete kila na farmářských trzích.“

Jak server zmínil, banány v Turecku stojí v přepočtu kolem 22 až 45 korun za kilogram a v zemi jsou symbolem života v přepychu.

Mladí Syřané se v posledních dnech baví natáčením sama sebe při pojídání banánů. Videa na sociálních sítích zveřejňují uprchlíci žijící nejen v Turecku, ale i v dalších zemích, kteří se tak chtěli vysmát zkreslené představě, že se přistěhovalci mají lépe než domácí obyvatelstvo.

Turecká policie odhalila 31 syrských uprchlíků, kteří taková videa zveřejnili, a 11 z nich zadržela v osmi okresech Istanbulu. Sedm ze zadržených bude podle prohlášení generálního ředitelství deportováno do Sýrie.

Protiimigrantské nálady v zemi, živené ekonomickými problémy Turecka, se blíží k bodu varu.

S vysokou nezaměstnaností a raketovým růstem cen potravin a bydlení obrátilo mnoho Turků svou frustraci na zhruba 5 milionů migrantů v zemi, zejména na 3,7 milionu, kteří uprchli před občanskou válkou v Sýrii. (pel)