Vláda chce lidi donutit k očkování: Hospody v Česku začaly kontrolovat bezinfekčnost, testy už nejsou zdarma. (Ilustrační foto)

Protiepidemická opatření v Česku se od 1. listopadu 2021 znovu změnila. Hospodští a restauratéři musí nově kontrolovat  bezinfekčnost hostů. Zkrácena navíc byla doba testů, které už – až na výjimky – nebudou zdarma a lidé si je budou muset platit ze svého. Stovky restauratérů zapojených do iniciativy Chcípl PES však hodlají nařízení bojkotovat. 

Vláda tak chce lidi donutit, aby se proti covidu-19 nechali očkovat.

Od listopadu se omezí úhrady preventivního testování z veřejného zdravotního pojištění. 1x týdně antigenní a 2x měsíčně PCR test bude hrazený pouze osobám do 18 let, dále rozočkovaným po první dávce vakcíny proti covid-19 a těm, kteří se nemohou očkovat z důvodu kontraindikací.

Očkovaní lidé si navíc preventivní testy budou platit stejně jako neočkovaní. Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou dál zdarma.

U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dnů na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Kontrolovat bezinfekčnost musí nově hospodští a restauratéři.

Personál restaurací či barů nebude lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu.

Za porušení přitom hrozí pokuta až 3 miliony korun. Někteří hospodští se obávají úbytku hostů a dalšího poklesu tržeb.

Stovky restauratérů zapojených do iniciativy Chcípl PES však hodlají nařízení bojkotovat.

Kontroly nebude dodržovat asi 400 provozoven napříč ČR. Byla by podle nich to diskriminace zákazníků na základě zdravotního stavu.

V neděli 31. října 2021 přibylo v Česku podle dat MZČR 2 749 potvrzených případů covidu-19. Je to nejvyšší nedělní nárůst od poloviny března a zároveň o téměř tisíc nakažených víc než před týdnem.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku celkem 1 765 654 případů koronaviru. (pel)