Stát porušil při loňském rozesílání roušek seniorům zdarma zákon. (Ilustrační foto)

Ministerstva vnitra a práce při loňském rozesílání balíčků s rouškami a respirátory seniorům porušila zákon o ochraně osobních údajů. Potřebné údaje jako jména a adresy tehdy poskytl České poště resort vnitra z registru obyvatelstva. Ukázalo se však, že úřady údaje použily neoprávněně. Pokuta ale úřadům nehrozí.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Vláda schválila distribuci 1 respirátoru a 5 roušek všem občanům ČR starším 60 let loni v září kvůli tehdejší zhoršené epidemiologické situaci, krátce před říjnovými krajskými volbami.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) po více než ročním prověřování dospěl k závěru, že oba resorty, společně s Českou správou sociálního zabezpečení, porušily zákon.

„U všech případů úřad (pro ochranu osobních údajů) dospěl k závěru, že byly porušeny povinnosti při zpracování osobních údajů, kdy zejména nebyl prokázán relevantní právní základ pro toto zpracování,“ potvrdil serveru iROZHLAS.cz mluvčí úřadu Tomáš Paták.

Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iRozhlas.cz na dotazy nereagoval.

Jak dále upozornil i Rozhlas.cz, úřadům ani navíc nehrozí pokuty – zákonodárci totiž v minulosti pokutování orgánů veřejné správy zakázali zákonem.

Už loni v září čelila Česká pošta kvůli posílání roušek kritice ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Česká pošta rozesílala ochranné pomůcky, které mají chránit před šířením koronaviru, v nehygienických nepůvodních obalech.

Roušky tak mohly být znehodnocené. Pracovníci pošty navíc při kompletování balíčků ani nedodržovali nastavená hygienická opatření. (pel)

Stát neumí ani poslat roušky seniorům. Pracovníci pošty je nejspíš znehodnotili

Česká pošta má zachránit ČR před koronavirem: Seniorům doručí vládní respirátor a 5 roušek