Nárůst počtu případů koronaviru v Česku se oproti minulému týdnu zdvojnásobil. (Ilustrační foto)

Nárůst počtu případů koronaviru v Česku se oproti minulému týdnu zdvojnásobil. V úterý přibylo 3 246 případů, což je o 1 739 víc než před týdnem a nejvíc za den od 20. dubna. Vláda se proto znovu chystá přitvrdit v opatřeních. 

Vyplynulo to z dat ministerstva zdravotnictví.

Počet lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnicích, včetně vážně nemocných, se jen od začátku října téměř ztrojnásobil.

Hospitalizovaných s covidem-19 je aktuálně 620 pacientů, z toho 102 z nich se nachází ve vážném stavu.

Průměrná týdenní incidence na 100 tisíc osob vzrostla ze 101 na 117 potvrzených případů.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se Česko přesouvá do rizikového scénáře vývoje epidemie.

Počet provedených testů na koronavirus pak v posledních dnech po předchozím vytrvalém poklesu začal mírně stoupat.

Zatímco předchozí úterý bylo provedeno zhruba 25 tisíc PCR a 33 tisíc antigenních testů, tento týden v úterý to bylo 32 tisíc PCR a 34 tisíc antigenních testů.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo celkem potvrzeno přes 1,72 milionů případů covidu-19.

Úmrtí souvisejících s covidem eviduje ministerstvo zdravotnictví 30 574.

Kvůli zhoršující se situaci vláda chystá přitvrdit v některých opatřeních. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce rovněž obnovit povinné nošení respirátorů v zaměstnání. (pel)