Premiér Babiš vyzval vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci. (foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by ho Babiš odvolal sám. Poradce prezidenta Martin Nejedlý pak přijde o diplomatický pas.

Upozornil na to server iDnes.cz.

„Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ napsal Babiš na Twitteru.

Přidal se k němu i lídr koalice SPOLU a možný budoucí premiér Petr Fiala (ODS).

„Kancléř Mynář by si měl uvědomit neudržitelnost současné situace a ze své funkce odejít. Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost čl. 66, měl by premiér – ať už současný nebo budoucí – kancléře odvolat,“ uvedl Fiala na Twitter.

Doplnil, že situace je vážná a neudržitelná a že je nutno vrátit důvěru v základní funkce státu.

Mynář odstoupit nehodlá. Uvedl, že jediným, kdo ho může odvolat, je prezident Miloš Zeman.

Poradce prezidenta Martin Nejedlý pak přijde o diplomatický pas.

„Vyzval jsem poradce prezidenta Martina Nejedlého, aby do 7 dnů vrátil svůj diplomatický pas. Je nepravděpodobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty. Pokud do 7 dnů diplomatický pas nevrátí, tak bude zneplatněn,“ napsal ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na Twitter.

Podle zdroje Seznam Zpráv mohlo ministerstvo zahraničí k výzvě přistoupit díky informaci ÚVN, že prezident není schopen pracovní činnosti.

Jak oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil na základě informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), prezident není schopen výkonu pracovních povinností.

Podle ÚVN měl kancléř Mynář tuto informaci o stavu prezidenta již od středy minulého týdne a navzdory prezidentově stavu umožnil, aby jej navštívil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který následně oznámil, že Zeman podepsal svolání Sněmovny na 8. listopadu.

Okolnosti již prověřuje policie.

Členové Senátu na základě informací poskytnutých Ústřední vojenskou nemocnicí o zdravotním stavu hlavy státu Miloše Zemana se jednomyslně shodli na tom, že by měl prezident přijít o své pravomoci. (pel)

Policie si posvítí na lidi ze Zemanova okolí. Prošetřuje možný zločin proti republice

ÚVN: Prezident Zeman není schopen vykonávat funkci. Senát začne řešit odebrání pravomocí

Zemana bude v ÚVN střežit policie. Vondráček se do nemocnice tajně propašoval