Polostátní ČEZ prudce zdražil elektřinu domácnostem. Zatím jen těm novým. (ilustrační foto: redakční koláž)

Dceřinná společnost ČEZ Distribuce zvýšila cenu pro nové zákazníky prakticky dvojnásobně. Cena silové elektřiny (bez distribučních poplatků) u nejběžnějšího tarifu pro domácnosti s fixací na 1 rok nově vyjde na 5,20 koruny, dvouletá fixace stojí 4,33 koruny a tříletá 3,90 koruny za kilowatthodinu (kWh).

Za kilowatthodinu silové elektřiny se do čtvrtka u dvouletého fixu platilo u nejrozšířenější distribuční sazby D02d v distribuční oblasti ČEZ Distribuce 2,64 Kč. Od pátku je to již 4,30 Kč.

Cena silové složky tak stoupla o 63 procent.

U tříleté fixace od pátku u této sazby platí cena 3,91 Kč, kdežto ještě včera činila 2,60 Kč. Nárůst u silové složky tak činí 50 procent.

U dvouleté fixace při průměrné roční spotřebě 2500 kWh je roční rozdíl v platbě 4150 korun a u tříletého fixu 3275 Kč.

Distribuční oblast ČEZ zahrnuje většinu ČR s výjimkou Prahy (distribuční oblast PRE) a jižních Čech a Moravy (distribuční oblast E.ON). I ve zbylých oblastech sazby zdražily.

Silová elektřina tvoří jen část výsledné ceny, necelou polovinu. Další částí ceny je regulovaná složka, tedy například poplatek na distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje nebo stálá měsíční platba za jistič.

Podle nového sazebníku tedy od pátku celková cena za elektřinu u dvouletého fixu včetně regulované složky činí 6,47 Kč za kilowatthodinu, když do čtvrtku to bylo 4,78 Kč. U tříleté fixace se pak platilo 4,74 Kč a v pátek je to již 6,05 Kč.

Většině zákazníků se však zatím ceny u největšího českého dodavatele nemění. Většina domácností má smlouvu na dobu neurčitou, a u té zatím zůstávají ceny stejné jako doposud.

Stejně tak zákazníkům s již sjednanými fixními smlouvami zůstávají ceny neměnné.

Mateřskou společností firmy ČEZ Distribuce je ČEZ, a.s. Jeho majoritním vlastníkem je Česká republika, tedy stát, který ve firmě drží zhruba 70 % akcií. (sfr)