Ministerstvo obrany pořídí izraelské raketové komplety SPYDER za 13,7 miliardy korun.

Populární „tři prsty smrti“ už si svoje v armádě odsloužily. Sovětský systém 2K12 KUB nahradí nový protiletadlový izraelský raketový systém SPYDER, který koupí ministerstvo obrany za 13,7 miliardy korun. Údržba a servis pak vyjde na dalších 23,5 miliardy korun.

Resort o tom informoval na webu.

Smlouvu podepsali náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka a za izraelskou stranu generální sekretář izraelského ministerstva obrany Amir Eshel.

„Armádní experti si SPYDER vybrali jako nejvhodnější v rámci posouzení devíti systémů pozemní protivzdušné obrany. ČR v něm získává nejmodernější a v bojových podmínkách ověřené technologie, navíc s plnou garancí Státu Izrael na základě mezivládní dohody,“ zdůraznil ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Nákup systému SHORAD od Izraele bez výběrového řízení doporučilo ministerstvo obrany vládě v polovině září.

„Nákup protiletadlového raketového systému SPYDER je další důležitý krok v modernizaci naší armády a její přeměny na moderní armádu. Tento systém je určený k protivzdušné obraně novodobého bojiště a je důležitý pro obranu strategické infrastruktury naší země,“ vysvětlil armádní generál Aleš Opata.

Raketové systémy SPYDER do Česka dodá izraelská firma Rafael. Jsou určené k detekci, identifikaci a eliminaci vzdušných cílů. Zajišťují tak mj. ochranu městských aglomerací, jaderných elektráren, průmyslových center, letišť a dalších důležitých objektů proti všem prostředkům vzdušného napadení.

Ve výzbroji nahradí sovětský systém 2K12 KUB ze 70. let 20. století.

„Česká republika je naším váženým spojencem a vždy si budeme pamatovat bezvýhradnou podporu, které se nám od ní v minulosti dostalo při vzniku Státu Izrael. Dohoda, kterou jsme dnes podepsali, je dalším milníkem ve strategické spolupráci našich zemí. Izrael dodá poprvé kompletní systém protivzdušné obrany státu NATO a jsme hrdí a nadšení, že jde právě o Českou republiku,“ řekl Amir Eshel.(pel)