V Turnově pomáhá hazardu ředitel místní základní školy. (Ilustrační foto: archiv)

Stane se Turnov Českým rájem hazardu? Pokud by se místní zastupitelstvo nechalo přesvědčit místními hazardními firmami k povolení casin a prodloužení jejich otvírací doby, tak určitě. Díky casinům by totiž počet automatů v Turnově vzrostl skokově na dvojnásobek. Návrh, který jde hazardu na ruku, prosazoval místní ředitel základní školy, zastupitel za TOP09 Michal Loukota. Odůvodňoval to snahou udržet městské příjmy ohrožené covidem. 

Tvrdý pouliční hazard v podobě heren a casin s automaty celorepublikově mizí. Zatímco v roce 2011 bylo v ČR přes 100 tisíc automatů, v lednu 2021 už to bylo jen 33 tisíc. Vyhlášky zakazující tzv. technickou hru na automatech postupně přijaly Praha, Brno i Ostrava a sály s poblikávajícími hazardními stroji přežívají zejména u hranic a v některých menších městech.

Jedním z nich je Turnov, kde mají lokální hazardní monopol tři herny, protože město povolilo vyhláškou hazard jen na třech adresách.

Výhoda skoro monopolu ale místním hazardním podnikatelům nestačí; lobují u místních zastupitelů, aby jim umožnily změnit herny na casina a tím rozšířit svůj byznys:

„Turnov je jediné město v ČR, které žádá provoz hazardních her čistě v režimu „herna“. Tento režim je všude potlačován, jako nedůstojný, libé pocity nevzbuzující. Ostatní města si přejí provoz hazardních her v režimu „kasina (živá hra)“ nebo jej zcela zakázat. Herny samotné nejsou podporovány nikde,“ napsala hazardní firma Victoria Tip zastupitelům Turnova v dopise, ve kterém je žádá o povolení casin.

Skutečným důvodem lobování za casina však není vzbudit ´libé pocity´, ale tvrdý byznys. V casinech je totiž možné mít dvakrát více automatů než v herně (místo patnácti třicet a více) a hlavně je možné, aby hráč dával do hry desetinásobné sázky. V herně může hráč vsadit na jedno otočení válců automatu ´jen´ 50 Kč, v casinu 500 Kč. Vzhledem k tomu, že jedna hra na automatu trvá pouhé dvě sekundy, může provozovatel casina na gamblerovi hrajícím v rauši vydělat až 30 tisíc Kč za minutu.

Aby do turnovských casin dorazila nová klientela, chtějí místní podnikatelé navíc prodloužit otvírací dobu, a to od půl noci do třetí hodiny ranní. To je ideální doba, kdy se do casin můžou stáhnout flamendři na tahu, kterým zavřeli hospodu a bar.

Za hazard lobuje ředitel základní školy

Někteří radní a zastupitelé v Turnově jdou místním provozovatelům heren na ruku. Zastupitelstvo opakovaně jednalo o povolení casin a při posledním hlasování 19. srpna 2021 neprošel záměr hazardních podnikatelů o jediný hlas. Navrhovatelem vyhlášky, která by expanzi hazardu v Turnově umožnila, je kupodivu místní ředitel základní školy v ulici Skálova Michal Loukota, člen TOP09.

Překvapivě se tak ztotožňuje i s tím, aby casino stálo jen 200 metrů od místního gymnázia Jana Palacha. Právě tam totiž aktuálně funguje jedna z heren.

Loukota jako předkladatel vyhlášky argumentuje tím, že městu se zvednou příjmy z hazardu:

„Cílem je nedopustit pokles příjmů městského rozpočtu z hazardu a zabezpečit jeho hladinu na cca 15 mil. Kč/rok. Myslíme si, že propad příjmů městského rozpočtu z důvodu pandemie covid-19 a v důsledku zrušení superhrubé mzdy se má řešit vícezdrojovým financováním (…).“

Důkazem, že se příjmy pro město povolením casin zvýší, má být ´dopis Hospodářské komory´, který slibuje městu výnosy z hazardu ve výši minimálně 10 miliónů Kč ročně. Pod ´dopisem Hospodářské komory´ však není podepsán její prezident Vladimír Dlouhý, ale Stanislav Brunclík, který stojí v čele spolku Česká komora loterního průmyslu, což je sdružení hazardních firem.

Co se zastupitelé v dopise nedočtou, je fakt, že skokového nárůstu příjmů z hazardu dosáhne město jen tehdy, pokud se skokově zvýší počet automatů ve městě. Podíl města na celostátním výnosu z hazardní daně se totiž počítá především podle počtu sázkových zařízení povolených na jeho území.

Firmy tvrdí, že hráči o herny nemají zájem

Na zastupitelstvu Turnova, které zasedalo 30. září, dostali zastupitelé informaci o dvou prosebných dopisech hazardních firem žádající o povolení casin. Jedna z nich, společnost Nádražní 1123 s.r.o., dokonce zastupitele varovala, že zájem o herny je malý a že do budoucna zřejmě nepřežijí. Je to ale pro Turnov špatně?

Podle Úřadu vlády, který každoročně vydává zprávu o hazardním hraní, jsou právě automaty v hernách a casinech nejčastějším důvodem chorobné závislosti na hazardních hrách. Až třetina těch, kteří hrají na automatech, patří do skupiny problémových hráčů, kteří se kvůli hazardu zadlužují, ohrožují své rodiny a mají problémy v práci.

Neudělal by tedy Michal Loukota lépe, kdyby místo podpory hazardu podporoval zájmy dětí, které učí, i jejich rodičů a prosazoval radši zákaz hazardu na území Turnova?

Nota bene v situaci, kdy je podle hazardních firem o turnovské herny jen ´malý zájem´? Zrušení heren v Turnově by eliminovalo vysoce rizikový pouliční hazard a zároveň by ukončilo trápení místních hazardních firem s malými zisky. (heh)