Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí 2021 proti stejnému loňskému období stoupla o 8,1 procenta. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika České republiky se pomalu zotavuje z krize vyvolané pandemií koronaviru. Hrubý domácí produkt (HDP) ve 2. čtvrtletí 2021 meziročně stoupl o 8,1 procenta. Proti přechozímu čtvrtletí vzrostl o 1 procento.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Příjmy i spotřeba obyvatelstva ve sledovaném období výrazně stouply. Jeho celkové reálné příjmy vzrostly proti předchozímu čtvrtletí o 3,9 procenta, což je nejvyšší mezičtvrtletní růst v historii měření,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Reálná spotřeba domácností na obyvatele mezičtvrtletně stoupla o 4,8 procenta . Meziročně se zvýšila o 8,6 procenta.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 2. čtvrtletí hodnoty 38 890 korun. Oproti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostl o 3,9 procenta, meziročně o 10,1 procenta.

Míra úspor dosáhla 21,3 procenta. Mezičtvrtletně tak byla míra úspor domácností nižší o 3,2 procentního bodu, meziročně poklesla o 2,1 procentního bodu.

Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,2 procentního bodu a dosáhla 9,5 procenta. (pel)