Městský úřad v Černošicích už potřetí potrestal premiéra Babiše pokutou za střet zájmů. (Ilustrační foto)

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) už potřetí dostal od Černošic pokutu 250 tisíc korun za přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Čelí totiž podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Zatímco v prvních dvou případech úředníci vyměřili Babišovi sankci 200 tisíc, tentokrát částku navýšili o 50 tisíc na celkových čtvrt milionu korun. 

Informoval o tom deník Právo, kterému to potvrdil právník Václav Knotek, který premiéra v tomto správním řízení zastupuje.

Kromě čtvrtmilionové pokuty musí Babiš uhradit tisíc korun na náklady řízení.

Premiér se proti rozhodnutí černošického městského úřadu plánuje odvolat. Brání se tím, že nemůže být obviněn z přestupku za skutek, o kterém již bylo v jiném řízení proti téže osobě pravomocně rozhodnuto.

Podle protikorupční organizace Transparency International (TI) má rozhodnutí černošického úřadu přesah také pro veřejné zakázky a dotace skupině Agrofert, které nadále z českého rozpočtu plynou do koncernu.

„Formálně jde o přestupek, ale rozhodnutí černošického úřadu má přesah do oblasti dotací a veřejných zakázek. I když není rozhodnutí pravomocné, prostředky by nyní měly být preventivně zastaveny,“ vysvětlil Petr Leyer, právník a ředitel TI.

Babiš letos v červenci městský úřad v Černošicích zažaloval. Řízení ke střetu zájmů požaduje zastavit. Soud se navíc má konat 8. října, tedy v den parlamentních voleb.

Poprvé černošický úřad v premiérově kauze rozhodl v lednu 2019. Dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 tisíc korun.

Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který březnu téhož roku rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil k novému projednání.

Koncem září 2019 ale nadřízený středočeský krajský úřad oznámil, že v přestupkovém řízení nebylo prokázáno spáchání skutku a řízení pravomocně zastavil.

Letos v lednu se pak na černošický úřad znovu obrátila organizace Transparency International (TI), která podala i původní podnět. Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů. (pel)