Důchody v ČR se od příštího roku zvednou v průměru o 805 korun, schválila vláda. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Senioři v Česku si od ledna 2022 polepší v průměru o 805 korun. Babišova vláda schválila zvýšení důchodů. Průměrný důchod se tak od příštího roku zvedne na 16 280 korun. 

Oznámila to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Je tam navýšení o 350 korun základní výměry a 300 korun je pevná částka. Každý tak dostane minimálně 650 korun, v průměru se to navýší o 805 korun,“ uvedla.

Kolik bude valorizace stát, ministerstvo práce v podkladech neuvádí. Píše jen, že s výdaji připravovaný rozpočet už počítá.

Podle dřívějších informací by na zákonné přidání mělo být příští rok potřeba kolem 20 miliard korun a na třísetkorunový bonus dalších 10,6 miliardy korun.

Náklady na důchody tvoří už teď víc než čtvrtinu všech výdajů státního rozpočtu.

Na důchodech se letos dosud vyplatilo cca 314 miliard korun. To je o 15 miliard korun víc než loni za stejné období. Příjmy dosáhly cca 307 miliard korun, meziročně o 28 miliard korun více.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že Česko si může vyšší zadlužení kvůli důchodům dovolit. V kampani navíc jeho hnutí slibuje voličům důchody až 20 tisíc korun.

Jak dříve informovala ČT, zatímco letos má být důchodový účet v minusu 24 miliard korun, v příštím roce plánuje ministerstvo financí víc než 36 miliard. Penzijní systém bude přitom v deficitu i v dalších letech.

Mimo jiné i proto, že od roku 2023 stát začne vyplácet 500 korun za každé vychované dítě. To prohloubí důchodový deficit o dalších 18 miliard ročně.

Odborníci přitom opakovaně varují, že stávající penzijní systém v ČR je dlouhodobě neudržitelný. Důchodový systém označila za neudržitelný Národní rozpočtová rada nebo OECD. (pel)