Národní sportovní agentura zahájí novou kontrolu Mynářových dotací na výstavbu sportovní ubytovny. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Národní sportovní agentura (NSA) spustí novou kontrolu dotací pro hradního kancléře Vratislava Mynáře. Šetření se bude týkat dotací ve výši 26 milionů korun, které před více než 10 lety získalo Mynářovo občanské sdružení Chřibák na výstavbu sportovní ubytovny. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Úřady už přitom dotace kontrolovaly několikrát.

Jedná se o dva případy.

Mynář získal celkem 32 milionů korun – 6 milionů na penzion v Osvětimanech a 26 milionů na stavbu sportovní ubytovny a fotbalového hřiště na Uherskohradišťsku.

Spolek Chřibák, který vznikl před několika lety s cílem rozvíjet okolí a místní, a rovněž Mynářův areál, dostal 26 milionů korun v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství.

Resort až v roce 2019 uznal, že Mynář porušil jednu z podmínek udělení dotace a dostal téměř milionovou pokutu.

Reportéři ČT následně zjistili, že kancléř údajně porušil i další podmínky pro udělení dotace.

Na jaře 2019 pak podala v souvislosti se stavbou trestní oznámení nevládní organizace Transparency International (TI) kvůli údajnému podvodu s dotacemi.

Ministerstvo školství pak až letos v červenci uvedlo, že dotaci na výstavbu sportovního zázemí má kontrolovat Národní sportovní agentura.

Mynář serveru iRozhlas.cz napsal, že se ke „směšným snahám o zviditelnění neziskové organizace Transparency International“ odmítá vyjadřovat.

Policisté letos v únoru Mynáře obvinili z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu.

Kancléř podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost, dozorující státní zástupce ji zamítl. Mynář své stíhání označil za nestandardní a tvrdí, že je ovlivněno tlakem médií.

Dotační úřad ROP Střední Morava pak v září předal návrh Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby kvůli vrácení dotace podal správní žalobu k soudu.

Ministerstvo financí totiž před časem rozhodlo, že Mynářova firma dotaci vracet nemusí. (pel)