V Británii muselo dočasně přerušit provoz několik čerpacích stanic, protože jim došly pohonné hmoty. Palivo totiž kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt.

Několik britských čerpacích stanic se zavřelo, protože nemají palivo kvůli chybějících řidičů nákladních vozidel. Pohonné hmoty tak nemá kdo na benzínky dovézt. Ministr dopravy Grant Shapps apeloval na motoristy, aby se nesnažili natankovat si do zásoby. 

Spojené království po brexitu a pandemii trpí akutním nedostatkem řidičů nákladních aut. V zemi chybí až 100 tisíc řidičů. To zhoršilo také zásobování obchodů s potravinami.

Britská média informovala, že vláda premiéra uvažuje o nasazení vojáků.

Zástupci supermarketů a zemědělců dlouhodobě upozorňují, že je narušen provoz řetězců, kvůli čemuž mají problémy dostat zboží na pulty obchodů.

„Pokud se více řidičů nepodaří najít během příštích deseti dnů, budeme nevyhnutelně čelit zásadním problémům v předvánočním období,” varovalo Sdružení britských maloobchodníků (BRC).

Nedostatek řidičů však netrápí jen Británii, ale je celosvětovým problémem. Během pandemie koronaviru se totiž nekonaly zkoušky pro nové šoféry.

Řidičů je v Británii nedostatek ale i kvůli brexitu, po němž je pro pracovníky z jiných evropských zemí těžší získat pracovní povolení. Asociace silniční nákladní dopravy (RHA) vyzvala vládu, aby v blízké době tato pravidla zmírnila. (pel)

Masná krize v Británii: Výrobcům dojde za 5 dní oxid uhličitý potřebný k výrobě masa