Malé zásilky do Česka ze zemí mimo EU do 22 eur podraží. DPH se začne vybírat od října. (Ilustrační foto: Česká pošta )

Nákupy ze zemí mimo Evropskou unii (EU) podraží. Daň z malých zásilek do 22 eur (asi 560 korun) nakoupených v e-shopech mimo EU – tedy i v oblíbené Číně – se začne zřejmě vybírat od 1. října. Aby však novela začala platit, musí ji ještě podepsat prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě čelí palbě kritiky za jeho dobré vztahy s Pekingem. 

Oznámila to Česká pošta.

„Česká pošta je v celém celním procesu oním pomyslným pošťákem a řídí se platnými zákony České republiky. V momentě, kdy bude mít za povinnost vyměřit DPH i na zásilky pod 22 eur, je připravena tuto činnost vykonávat a DPH konečnému příjemci zásilky vyměřit,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Původně měli od 1. července adresáti zásilek, které pochází ze třetích zemí, platit DPH, ať byla hodnota obsahu jakákoliv. Dosavadní praxe, kdy balíčky do hodnoty 22 eur byly od DPH osvobozeny, měla tak skončit, což se však vlivem neschválené legislativy nestalo.

Poslanecká sněmovna nicméně v polovině září 2021 schválila novely zákonů o dani z přidané hodnoty a celního zákona, které jí byly vráceny Senátem.

K dokončení legislativního procesu je kromě zveřejnění ve Sbírce zákonů ještě nutný podpis prezidenta. Novely nabydou účinnosti následující den po zveřejnění, což pravděpodobně nastane 1. října 2021.

U zásilek pro fyzické osoby v hodnotě do 22 eur, které nyní nepodléhají platbě DPH, tak bude nově tato daň zavedena.

Další výraznou změnou je povinnost i u zásilek do hodnoty 22 eur nově podávat elektronické celní prohlášení.

Vzhledem k tomu, že 99 procent veškerých zásilek objednaných mimo EU je dopravováno poštovním operátorem, vytvořila Celní správa ČR aplikaci eCeP, která nově umožní lidem podat celní prohlášení u zásilek přepravovaných Českou poštou do hodnoty 150 eur.

Podle nových pravidel zůstávají od DPH osvobozeny zásilky, které mají povahu darů a jsou zasílány příležitostně mezi fyzickými osobami do hodnoty 45 eur. Ovšem i pro tyto zásilky bude nutné nově podat elektronické celní prohlášení. (pel)