Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Evropské komisi vyjádření týkající se kontroly střetu zájmů v ČR v termínu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) stihlo lhůtu Evropské komise (EK). Resort poslal vyjádření, jak se v Česku zlepšila kontrola střetu zájmů při rozdělování evropských dotací. Vzhledem k požadavku Bruselu na důvěrnost korespondence však nemůže sdělovat další podrobnosti

Informovalo o tom MMR ČR.

„Jedním ze sdělení je to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu jako řídicí orgán splnilo požadavek na zapracování Metodického stanoviska č. 10 Národního orgánu pro koordinaci do své řídící dokumentace. ČR vede s Evropskou komisí dialog a reaguje na všechny podněty,“ uvedlo MMR.

České úřady měly původně poslat do Bruselu dopis s popisem, jak zlepšily kontrolu střetu zájmů při rozdělování evropských dotací, do 8. září.

Ministerstvo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (ANO) ale požádalo o posunutí termínu o 60 dní. To však EK zamítla a termín stanovila na dnešek, tedy 22. září.

Komise přitom už opakovaně varovala, že pokud se opatření nezlepší, v krajním případě může zastavit veškeré dotace, které do Česka proudí z evropského rozpočtu.

Koalice Pirátů a STAN napsala Evropské komisi kvůli sporům o střet zájmů dopis.

„Protože střet zájmu premiéra Andreje Babiše stále trvá, je pravděpodobné, že budou peníze reálně v ohrožení. Za problémy premiéra by tak byl potrestán běžný český občan či podnikatel,“ uvedly strany v prohlášení.

V polovině července dostalo Česko překlad posledního dopisu k auditu Evropské komise, který se zabýval střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Bruselu vadily hlavně závažné nedostatky v nastavení systému, který má zamezit střetu zájmů.

Zkritizoval tehdy hlavně Havlíčkovo ministerstvo průmyslu, že lépe nekontroluje střet zájmů a svěřenské fondy.

Neschopnost České republiky vymoci dodržování pravidel proti střetům zájmů s evropskou legislativou by přitom mohla být důvodem k aktivování mechanismu na ochranu evropského rozpočtu, který byl schválený na přelomu roku.

V krajním případě by to mohlo znamenat až zastavení všech dotací pro Česko.

Již nyní Evropská komise některé dotace koncernu Agrofert neproplácí a hrazené jsou pouze z národních zdrojů. Za minulý rok získal tento koncern na dotacích téměř 1,7 miliard korun.

Podle finální auditní zprávy EK neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Brusel dal Česku nůž na krk: ČR se musí ke kontrole střetu zájmů vyjádřit do 2 dnů