Sněmovna schválila novelu zákonů o policii a celní správě, která má umožnit policistům a celníkům zabavovat neplatičům pokut registrační značky. Tím fakticky znemožní další provoz vozu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Poslanecká sněmovna schválila možnost zabavovat lidem registrační značky či nasazovat tzv. botičku na vozidla za nezaplacené pokuty. Vyplývá to z novely zákona o policii. Pokud policista při silniční kontrole zjistí, že má řidič starší nezaplacenou pokutu a odmítá ji na místě zaplatit, bude moci zabavit SPZ. Tím fakticky znemožní další využití vozu.  

Informovalo o tom ministerstvo vnitra.

„Neuhrazených pokut, které policisté udělili a předali celní správě k vymožení, je téměř 60 procent. Lepší vymahatelnost sankcí za dopravní přestupky tak zajistí vyšší míru dodržování pravidel silničního provozu, a tím zvýší bezpečnost na silnicích,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V případě, že policisté a celníci při kontrole vozidla zjistí, že majitel nezaplatil dříve pravomocně uloženou pokutu, budou moci požadovat její uhrazení na místě, a to v hotovosti či platební kartou.

Pokud tak provinilci neučiní, policisté a celníci získají právo zadržet registrační značky vozidla, nebo nasazením tzv. botičky zabránit odjezdu vozidla.

Značky by podle novely mohli zabavovat policisté, celní, a dokonce i městští strážníci.

Důvodem předložení novely zákona je podle ministerstva vnitra dlouhodobě nedostatečná vymahatelnost pravomocně uložených pokut, zejména těch za dopravní přestupky, které nebyly zaplaceny na místě a byly následně předány do tzv. dělené správy k vymožení.

Návrh nyní zamíří do Senátu a následně bude předložen k podpisu prezidentu republiky. (pel)