Syn předsedy vlády Andrej Babiš mladší tvrdí, že z něj otec udělal tzv. bílého koně v kauze 50milionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Syn premiéra Andrej Babiš mladší více než 6 hodin už podruhé vypovídal na policii v kauze týkající se 50milionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Babiš mladší tvrdí, že z něj jeho otec udělal bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu, ze kterého je předseda vlády Babiš podezřelý. 

Babiš mladší byl na výslechu už podruhé. Minulý týden s vyšetřovateli řešil jeho cestu na Krym.

Tentokrát měl popisovat to, jak se podle jeho slov stal bílým koněm v kauze Čapí hnízdo.

„Jsem rád, že jsem konečně mohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo, ve které ze mě můj otec udělal bílého koně. Chci jen zdůraznit, že jsem nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu,“ uvedl po výslechu na policii Andrej Babiš mladší.

V případu byl původně také obviněn, ale jeho stíhání bylo v únoru 2020 zastaveno.

Aktuálně je kromě premiéra Babiše v tomto případě ještě stíhána také bývalá manažerka Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Jana Mayerová.

Babiš mladší dříve svého otce obvinil ze lži. Dlouhodobě navíc tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 odvézt na Krym, kde ho drželi proti jeho vůli, a to právě proto, aby nemohl vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo.

Premiér Andrej Babiš už tehdy označil svého syna za nevěrohodného schizofrenika a bobtnající kauzu Čapí hnízdo doslova za „puč Palermo“. Eskalovala totiž zrovna v den, kdy byl na mezinárodní konferenci v Itálii v sicilském městě Palermo.

Předseda vlády také popřel, že by cesta za hranice byla odsunutím syna kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, poté vložil holding do svěřenských fondů.

V roce 2016 ve Sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila. (pel)

Čapí hnízdo: Vlastní syn obvinil premiéra Babiše ze lži. Podle šéfa ANO jde jen o kampaň

Babiš se snažil zpacifikovat nebezpečného syna. O Čapím hnízdu se prý nebavili, hráli šachy