Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje plošné navýšení platů všech státních zaměstnanců o 3 000 korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce zvednout platy státním zaměstnancům. Navrhuje všem plošně přidat 3 000 korun. Ve státním deficitním rozpočtu na to ale chybí 20 miliard korun. 

Maláčová to uvedla v Otázkách Václava Moravce.

„Chceme jít pevnou částkou, aby se zajistilo, že lidé peníze dostanou. Nesouhlasím s tím, že by se mělo přidávat jen některým. Chceme jít cestou 3 000 všem státním zaměstnancům, nikoliv procentuálně,” řekla.

Je přesvědčena o tom, že krok by pomohl hlavně nízkopříjmovým zaměstnancům, jako jsou například uklízečky či kuchařky.

Resort ministerstva práce spočítal, že navýšení platů by státní rozpočet vyšlo na 20 miliard korun.

Zatím poslední verze státního rozpočtu na rok 2022 předpokládá schodek 377 miliard, s Maláčové návrhem nicméně nepočítá.

O valorizaci platů státních zaměstnanců bude rozhodovat vláda. Není tak zatím jasné, jestli se plán Maláčové podaří prosadit.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) se k záměru staví kriticky.

Jak letos v srpnu upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, přestože roste počet státních zaměstnanců, na jejichž platy jde každý rok ze státního rozpočtu stále více peněz, výkonnost veřejného sektoru v posledních letech klesá.

Se zvyšujícím se objemem peněz na platy zaměstnanců státu se současně zvyšuje i podíl těchto výdajů na příjmech státního rozpočtu.

Na platy pracovníků veřejného sektoru bylo v covidovém roce 2020 vynaloženo 232,49 miliardy korun, což je oproti roku 2016 nárůst o 81,06 miliardy korun.

Rovněž počet zaměstnanců se za stejné období zvýšil o více než 41 tisíc osob (skoro 34 tisíc osob v regionálním školství, z toho téměř 15 tisíc osob byl meziroční nárůst v roce 2020).

Průměrný hrubý plat zaměstnance státu se loni zvýšil meziročně o 2 686 korun na 39 747 korun měsíčně. Podle Českého statistického úřadu představovala průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celé ekonomice 35 662 korun.

Státní rozpočet vykázal v roce 2020 vysoký deficit ve výši 367,4 miliardy korun a vysoké deficity jsou plánovány i v dalších letech. Při snaze o snižování deficitů státního rozpočtu by podle NKÚ bylo vhodné se zaměřit nejen na posílení příjmové stránky rozpočtu, ale rovněž na efektivní vynakládání prostředků, zejména provozních. (pel)