Obyvatelům Prahy hrozí, že v metropoli podraží poplatky za odpad až o 30 procent. (Ilustrační foto: Pražské služby)

Obyvatelům Prahy hrozí, že v metropoli podraží poplatky za odpad až o 30 procent, pokud bude zaveden paušální poplatek za svoz odpadu. Ročně by tak zaplatili až o 2 tisíce korun více. Vláda totiž trvá na skokovém zdražení poplatků lidem, kteří bydlí na sídlištích. V praxi by pak lidé na sídlištích zaplatili více a naopak majitelé rodinných domů ušetřili. 

Magistrát o tom informoval na webu.

“Ve výši poplatků maximálně možně zohledňujeme reálné náklady na svoz. Proto lidé využívající největší nádoby na sídlištích platí za odpad v přepočtu na litr méně než ti, kteří mají vlastní malé nádoby,” uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy. Petr Hlubuček (STAN).

Vedení magistrátu nyní připravuje novelu vyhlášky o svozu odpadu pro příští rok, která v původní verzi se zdražením nepočítala.

“Státní aparát, potažmo Vláda ČR, musí vyřešit tento evidentní problém způsobený jejich interpretací novely zákona. Nechceme přihlížet tomuto zdražování vynucenému státem, které by se dotklo peněženek občanů, zejména na sídlištích. Ceny za odpady musí být nastaveny spravedlivě a logicky, k revizi znění proto vyzvu vládu dopisem a včera jsem tuto záležitost otevřel na jednání Svazu města a obcí s vládou ČR,” řekl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

V metropoli nyní lidé platí za svoz odpadu podle velikosti nádoby a četnosti. Například svoz popelnice o 240 litrech jednou týdně vyjde na 394 korun měsíčně. Ceny město naposledy zvýšilo od loňska, a to o 30 procent. Zároveň však o polovinu zlevnil svoz bioodpadu.

Hlavní město Praha tak vůči svým občanům promítá do výše ceny popelnic, kterou lidé platí, logickou úsporu z rozsahu. Ministerstvo vnitra nicméně diferenciaci ceny odmítá a ve svém výkladu nového zákona trvá na jednotné sazbě za litr nádoby.

“To by znamenalo ve svém důsledku skokové zdražení pro obyvatele pražských sídlišť, kteří využívají největší nádoby. A s tím nesouhlasíme,” argumentuje Hlubuček.

Vedení Prahy tvrdí, že výpočet ceny za odpad, jak jej má město nastaveno, odpovídá skutečným nákladům na nakládání s odpady a není v rozporu se zákonem.

“Výklad ministerstva vnitra považuji za sociálně nespravedlivý. Navrhovaný ministerský paušál neúměrně zatíží právě ty Pražany, kteří bydlí ve velkých domech a mohou nejméně ovlivnit velikost popelnice a četnost svozu,” zdůraznil Hlubuček.

Při modelové situaci čtyřčlenné rodiny využívající největší nádoby (1100 l) a při navržené sazbě 0.60 Kč/litr by šlo o zdražení kolem 2 000 korun ročně.

Naopak rodinný domek s nejmenší nádobou (70 l), dvěma obyvateli a svozem jedenkrát týdne by ušetřil podle představy ministerstva vnitra pár set korun.

„Vláda nás svou interpretací zákona nutí, tedy všechny obce i kraje, zploštit sazbu, tedy relativně zdražit pro lidi na sídlištích a zlevnit pro lidi v rodinných domcích, což je nefér,“ řekl Hřib. (pel)