Kvůli dopadům covidu se v Česku do chudoby dostalo 20 tisíc dětí, zjistila UNICEF. (Ilustrační foto)

Pandemie covidu-19 a její dopady uvrhly do chudoby 20 tisíc dětí v Česku, zjistila česká pobočka UNICEF. Informovala o tom ředitelka Pavla Gomba na fóru rodinné politiky v Praze s tím, že celkové výsledky se organizace chystá zveřejnit na konci září. 

„Dětskou chudobu u nás málokdo sleduje. Dá se říct, že před covidem byl český sociální systém dobře nastaven a funguje poměrně efektivně, jinak by bylo v chudobě každé třetí dítě, takhle je to každé desáté,“ uvedla Gomba.

Doplnila, že v Česku v relativní chudobě žije zhruba stejný podíl dětí jako v Dánsku či na Islandu. ČR tak podle ní patří mezi státy s nejnižší mírou chudoby.

Upozornila dále, že děti ze samoživitelských rodin trpí chudobou čtyřikrát častěji než z rodin s oběma rodiči.

V ČR žijí podle údajů statistického úřadu 2 miliony dětí a mladých pod 18 let.

Agentura pro sociální začleňování pak letos v dubnu spočítala, že v Česku by kvůli pandemii mohlo přibýt až 200 tisíc chudých a sociálně vyloučených lidí.

Z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech ČSÚ vyplynulo, že míra tzv. příjmové chudoby činila v roce 2019, tedy z doby před pandemií, 9,5 procenta.

Mimořádná situace vzniklá v souvislosti s šířením onemocnění covid-19  se podle ČSÚ projeví na příštích výsledcích šetření. (pel)

Člověku hrozí příjmová chudoba, pokud nemá ani 60 procent mediánu čistého příjmu. Tato hranice loni před nákazou pro jednotlivce činila 13 640 korun za měsíc. V předchozím roce byla o 822 korun nižší. (pel)