Kauza hradního kancléře Mynáře a šestimilionové dotace na penzion Osvětimany míří k nejvyššímu státnímu žalobci. Ve hře je i vrácení peněz. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi hrozí, že nakonec bude muset vracet dotaci 6 milionů korun, kterou dostal z veřejných zdrojů na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Dotační úřad ROP Střední Morava předal návrh Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby kvůli vrácení dotace podal správní žalobu k soudu.

Policie přitom jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana kvůli přidělení dotace letos v únoru obvinila z poškozování finančních zájmů EU.

Informoval o tom server iRozhlas.cz, kterému to potvrdila vedoucí odboru veřejné kontroly dotačního úřadu Dana Koplíková.

Podání správní žaloby nejvyššímu státnímu zástupci vyplynulo podle Koplíkové z právní analýzy z důvodu závažného veřejného zájmu ve věci rozhodnutí ministerstva financí. Uvedla dále, že žaloba je i jedinou možnou obranou proti uvedenému rozhodnutí ministerstva. Z právní analýzy totiž vyplynulo, že se proti němu nešlo odvolat.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž serveru sdělil, že žalobu podá, pokud budou splněny všechny formální požadavky.

Podle dřívějšího zjištění České televize totiž ministerstvo financí pod vedením Aleny Schillerové (ANO) letos v červnu rozhodlo, že Mynář peníze vracet nemusí.

Šéfka státní kasy tehdy rozhodnutí odmítla komentovat s tím, že nezná podrobnosti.

Policisté navíc letos v únoru Mynáře obvinili z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. (pel)

Mynář nemusí vracet dotaci 6 milionů na dostavbu penzionu v Osvětimanech