Máslo i další mléčné výrobky v Česku podraží. Mlékárnám totiž rostou náklady. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku si připlatí za máslo a mléčné výrobky. Český svaz mlékárenský upozornil, že mlékárnám rostou náklady kvůli zdražování obalů, energií a pohonných hmot, a hrozí tak růst cen másla i dalších mléčných výrobků. Farmáři navíc tlačí na růst nákupních cen mléka. 

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi uvedl, že tlak obchodních řetězců, které se brání, je velký, nicméně je potřeba počítat s tím, že v dohledné době dojde k navýšení cen spotřebitelských výrobků.

Pandemie koronaviru podle něj ovlivnila prodej mléčných výrobků pozitivně. Mlékárny sice ztratily část odbytu kvůli zavírání jídelen a restaurací, ale o to více se prodalo v obchodech.

Letos už podle Kopáčka situace tak příznivá není, protože mlékárenství čelí velkému tlaku kvůli zvyšování nákladů.

To potvrdil i Miloš Kvasnička, jednatel Mlékárny Polná, podle kterého zdražuje hlavně obalový materiál, jako jsou kartony, fólie, etikety a mzdové náklady.

Nákupní cena mléka se navíc od ledna do července 2021 v ČR meziročně zvýšila o 3,2 procenta. Jak informoval Kopáček, v průměru je to 8,85 koruny za litr.

Zároveň klesla výroba másla zhruba o 9 procent, protože se vlivem teplého počasí a zdražením krmiv snížil obsah tuku a bílkovin v mléce.

Předseda mlékárenského svazu na závěr upozornil, že kvůli dnešní strategii „zelené“ Evropy a dosažení uhlíkové neutrality se stále častěji objevují snahy nahrazovat mléčné výrobky alternativními potravinami. (pel)