Tálibán žádá Německo o ekonomickou pomoc. Pozval kancléřku Merkelovou do Afghánistánu. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Hnutí Tálibán pozvalo veřejně do Afghánistánu na oficiální návštěvu německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tálibán usiluje o německé investice v Afghánistánu, o humanitární pomoc a také o podporu v oblastech zdravotnictví, školství a infrastruktury.

Informoval o tom mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid.

„Hovořili jsme s německými představiteli a jejich zvláštní vyslanec navštívil naši politickou kancelář v Dauhá. Jsem si jist, že předali náš vzkaz paní Merkelové,“ řekl Mudžáhid německému Bildu.

Tálibán údajně německé kancléřce Merkelové napsal: „Chceme vytvořit zcela bezpečné prostředí zde v Afghánistánu, který bude přijat všemi zeměmi, hlavami států a jejich vládami. Měla byste nás navštívit. Angela Merkelová tu bude přijata vřele. Budeme šťastni, když vás uvidíme.“

Tálibán po odchodu NATO ze země dokázal během pár dnů kompletně dobít zemi a převzít vládní moc nad Afghánistánem.

Mluvčí Tálibánu dodal, že cílem Tálibánu jsou oficiální vztahy s Berlínem.

„Zaprvé bychom chtěli mít dobré vztahy s Německem. Chceme, aby německá vláda měla nejlepší diplomatické styky s naší novou vládou. Zadruhé bychom byli rádi, kdyby nás Německo podporovalo a pomáhalo nám v humanitární oblasti. Potřebujeme pomoc ve zdravotnictví, v oblasti vzdělání a v infrastruktuře,“ vysvětlil.

Německá vláda by podle něho mohla povzbudit své podnikatele, aby přišli a investovali v Afghánistánu. Tálibán prý uvolní cestu investicím a zajistí bezpečnost firem.

„Rádi bychom obnovili přívětivou atmosféru, která existovala mezi Afghánci a Němci. Příští vláda bude založena na přátelském vztahu s Německem,” prohlásil mluvčí Tálibánu.

Německo si v součinnosti s Evropskou unií stanovilo podmínky pro obnovení diplomatické přítomnosti v Kábulu a rozmrazení rozvojové pomoci a vyzývá Tálibán k respektování lidských práv, zejména práv žen.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas potvrdil, že Německo za určitých podmínek může Afghánistánu poskytnout pomoc.  (sfr)