Prezident Zeman napadl primátora Hřiba za dopravní kolaps v Praze. (Ilustrační foto)

Prezident České republiky Miloš Zeman napadl pražského primátora Zdeňka Hřiba za to, že údajně způsobil dopravní kolaps v Praze. Hlava státu vyzvala Hřiba k tomu, aby zvážil rezignaci na primátorskou funkci. Zeman kritizoval množství pražských uzavírek s tím, že opravy probíhají chaoticky.

Hřib by se měl podle Zemana lidem omluvit a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí, protože dopravní situace je kritická.

Zeman to uvedl v otevřeném dopise primátorovi Hřibovi.

Zeman tvrdí, že doprava v hlavním městě je paralyzovaná a plánování oprav silnic amatérské. Podle prezidenta jde o celonárodní téma.

„Důsledkem naprosto amatérského přístupu k plánování a dohledu nad opravami pražských silnic, či dokonce zcela záměrného diletantství směřovaného vůči pražským i mimopražským řidičům, je hlavní město naprosto dopravně paralyzované, což již zdaleka není jen tématem pražským, ale vzhledem k významu metropole i tématem celonárodním,” napsal Zeman.

Vyzval Hřiba nejen k omluvě všem řidičům, jichž se situace dotýká, ale také k nové koordinaci oprav infrastruktury. Hřib by podle prezidenta měl zvážit vyhlášení stavu nebezpečí, protože kritická dopravní situace ohrožuje práci složek záchranného systému.

Jako příklad Zeman uvedl pražskou Zenklovu ulici, kde kvůli opravám v okolí stojí auta i tramvaje, a také ulici Veselská, kde podle stojí autobusy, které vozí lidi do práce do Prahy.

„Vaše představa řidičů automobilů jako někoho, kdo tento způsob dopravy využívá kvůli vlastnímu pohodlí, je zcela nemístná,“ vyčetl český prezident primátorovi.

„Automobil slouží především těm lidem, kteří jej využívají k dopravě do zaměstnání, přepravě zboží, objemných nákupů, transportu dětí do škol či k vyšetřením v nemocnici,” podotkl Zeman.

S tím, že dopravní situace v Praze je natolik kritická, že zasahuje i MHD, jejíž používání Hřib podle Zemana propaguje.

„Vaše počínání dovedlo metropoli na pokraj chaosu, za což jste politicky odpovědný,” zdůraznil prezident.

Hřib kritiku odmítl

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v reakci odmítl kritiku ze strany prezidenta.

„Kritiku pana prezidenta odmítám, neboť pokud chceme mít opravené silnice, je nutné je na nějakou dobu uzavřít pro rekonstrukci,“ uvedl Hřib.

„V rámci koordinace děláme maximum, ale někdy se do plánovaných uzavírek mohou projevit i neplánované havárie,“ upozornil Hřib.

Podle primátora by hlavnímu městu daleko více pomohlo, kdyby se prezident zasadil o financování a kompletaci staveb, se kterými může pomoci Praze stát.

„Velmi oceňuji, že se pan prezident začal tématu dopravy v Praze konečně věnovat a jistě hlavnímu městu zajistí pomoc ze strany státu s financováním metra D a vnitřního okruhu, jak je to v jiných vyspělých státech zvykem.“

„Věřím, že pan prezident dohlédne také na to, aby stát konečně dostavěl vnější okruh,“ vyjádřil se Hřib.

Podle představitelů hlavního města zanechala minulá vedení Prahy dluh na opravách ve výši 30 miliard korun, který je nyní nutné dohnat.

Prahu do konce roku 2021 čeká ještě minimálně 16 významných dopravních omezení. (sfr)