Průmyslová produkce v červenci 2021 zpomalila meziroční růst na 7 procent z červnových 11,1 procenta. (Ilustrační foto)

Průmyslová produkce v červenci 2021 reálně meziročně vzrostla o 7 procent. Meziměsíčně byla vyšší o 2,1 procenta. Hodnota nových zakázek se v tomto odvětví meziročně zvýšila o 18,9 procenta. Pocovidový rozjezd však brzdí nedostatek součástek a lidí. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Produkce v červenci vzrostla v naprosté většině průmyslových odvětví. Relativně vysoká tempa růstu byla ještě zčásti ovlivněna nižší srovnávací základnou. Projevila se však i zvýšená poptávka po některých výrobcích zpracovatelského průmyslu, např. oceli,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 14,5 procenta), výroba elektrických zařízení (růst o 14,3 procenta) a  výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (růst o 28,1 procenta).

Naopak produkce klesla v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů pokles o 0,8 procenta), ostatní zpracovatelský průmysl (pokles o 4,7 procenta) a výroba oděvů (pokles o 4,2 procenta).

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů byla v červenci na úrovni loňského roku, i když v kumulaci od počátku roku byla ještě jednoznačným tahounem růstu celého průmyslu. Odvětví výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství pak těžilo ze zvýšené poptávky po těchto výrobcích.

Mezi odvětví, která pandemie výrazně neomezila či je dokonce posílila, patřily například ostatní zpracovatelský průmysl, výroba papíru a výrobků z papíru a farmaceutický průmysl. Výroba nápojů a výroba oděvů naproti tomu patří mezi odvětví, která předcovidové úrovně ještě zdaleka nedosáhla.

V porovnání s průměrem roku 2019 průmyslová produkce klesla v dubnu až září 2020 o 12 procent, v 1. pololetí letošního roku však objem produkce za rokem 2019 zaostával již jen o 0,5 procenta.

Stavebnictví zpomaluje, v červenci se stavělo méně

Růst stavební výroby v Česku zpomaluje. V červenci výroba meziročně vzrostla jen o 0,5 procenta a ve srovnání s předchozím měsícem dokonce o 2,6 procenta klesla.

Stavebnictví na rozdíl od průmyslu nezažilo v souvislosti s covidem tak strmý pád. Zpočátku roku 2020 vykazovalo ještě relativně dobré výsledky a celkový pokles produkce tlumilo inženýrské stavitelství.

Problémy se začaly projevovat až v polovině roku, kdy průmysl začal již oživovat. Bohužel, ani v roce 2021 se nedařilo nastartovat stabilní růst stavební produkce a ta za prvních sedm měsíců byla zhruba na stejné úrovni jako před rokem.

„V 1. čtvrtletí roku 2021 byla základna stále relativně vysoko a k přetrvávajícím problémům s pracovní sílou se přidal rychlý růst cen některých stavebních materiálů. V květnu a červnu se zdálo, že se situace ve stavebnictví obrací k lepšímu, ale červenec dobré výsledky zejména v pozemním stavitelství nepřinesl,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Úřady vydaly meziročně o 2,9 procenta stavebních povolení více.  Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 87,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 128,9 procenta.

„Orientační hodnota vydaných stavebních povolení vzrostla více než dvojnásobně. Zásluhu na tom má vydání stavebního povolení na výstavbu pražského metra trasy D, ale orientační hodnota by byla v růstu i po odečtení miliardových staveb,“ vysvětlila Cuřínová. (pel)