Světové ceny potravin se v srpnu 2021 vrátily k prudkému růstu, ukázala data Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). (Ilustrační foto)

Světové ceny potravin v srpnu 2021 vyskočily po dvouměsíčním poklesu. Zdražil zejména cukr, rostlinné oleje a některé obiloviny. Meziročně byly ceny v srpnu vyšší o 32,9 procenta. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která o vývoji informovala, zároveň očekává letos nižší sklizeň obilí. 

Souhrnný index, který sleduje ceny nejobchodovanějších potravinových komodit na mezinárodních trzích, za srpen v průměru vystoupil na 127,4 z červencové hodnoty 123,5 bodu.

Index cen obilovin v srpnu meziměsíčně stoupl o 3,4 procenta. Naopak kukuřice a rýže zlevnily.

Celosvětová sklizeň obilovin letos podle odhadu FAO dosáhne téměř 2,788 miliardy tun, což je pokles oproti předchozímu odhadu 2,817 miliardy tun, ale stále na úrovni roku 2020.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně zvýšil o 6,7 procenta. Na rekordní hodnotu se pak dostal palmový olej. Dražší je i řepkový a slunečnicový olej.

Index cukru vzrostl v srpnu o 9,6 procenta. Ceny nadále zvyšuje nejistota ohledně dopadů nepříznivého počasí na výnosy v Brazílii, která je největším světovým vývozcem cukru. Vyhlídky na solidní sklizeň v Indii a v Evropské unii ale pomohly negativní dopady těchto obav částečně zmírnit.

Ceny masa se v srpnu také mírně zvýšily, protože silné nákupy z Číny podpořily ceny ovčího a hovězího masa a dovozní poptávka z východní Asie a Blízkého východu pak zvedla ceny drůbeže. (pel)