Ekonomika ČR ve 2. čtvrtletí roku 2021 stoupla o 8,2 procenta. (Ilustrační foto)

Ekonomika ČR ve 2. čtvrtletí roku 2021 stoupla o 8,2 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil zpřesněný odhad. Ve srovnání s prvními třemi měsíci letošního roku potom hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 1 procento.

„Rozvolnění protiepidemických opatření umožnilo domácnostem více utrácet za služby a zboží zejména dlouhodobé trvanlivosti, a jejich spotřební výdaje tak přispěly k růstu HDP o 2,4 procentního bodu,” konstatoval Vladimír Kermiet u odboru národních účtů ČSÚ.

K nárůstu přispělo uvolnění restrikcí proti koronaviru, zvýšená zahraniční poptávka i vyšší spotřeba domácností.

Původní odhad přitom hovořil o meziročním růstu o 7,8 procenta a mezičtvrtletním o 0,6 procenta.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 4,2 procenta a meziročně o 6 procent. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly o 6,5 procenta oproti předchozímu čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí minulého roku vzrostly o 7,4 procenta.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně klesly o 0,2 procenta a meziročně vzrostly o 3 procenta. V meziročním srovnání dochází nadále k vysokému růstu výdajů na kolektivní spotřebu, zatímco u výdajů na individuální spotřebu již došlo k poklesu.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 15 miliard korun na 56,3 miliardy korun. Vývoz zboží a služeb mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 procenta, meziročně vzrostl o 30,6 procenta.

Meziroční růst vývozu byl ovlivněn hlavně obchodem s elektrickými zařízeními, s pryžemi a plasty a vývozem motorových vozidel.

Dovoz zboží a služeb mezičtvrtletně vzrostl o 4,9 procenta, meziročně o 31,3 procenta. Na meziročním vývoji dovozu se významně podílel růst dovozu základních kovů, elektrických zařízení a subdodávek pro automobilový průmysl. (pel)