Evropská komise (EK) varovala Česko před pozastavením evropských dotací kvůli střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská komise (EK) varovala Česko před pozastavením evropských dotací kvůli střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Neschopnost České republiky vymoci dodržování pravidel proti střetům zájmů s evropskou legislativou by totiž mohla být důvodem k aktivování mechanismu na ochranu evropského rozpočtu, který byl schválený na přelomu roku.

Informoval o tom iRozhlas.cz.

V krajním případě by to mohlo znamenat až zastavení všech dotací pro Česko.

Šéf Generálního ředitelství pro regionální politiku Mark Lemaitre a šéf Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Joost Korte v dopise vyzvali české úřady, aby podaly zprávu o tom, jak chtějí zlepšit systém na rozdělování evropských dotací.

V případě, že Česko kontrolu nezlepší, varovali před zastavením přívodu peněz.

„Upozorňujeme Vás, že (…) může Komise přerušit lhůtu u jakýchkoliv budoucích průběžných plateb požadovaných v rámci dotčených programů,“ stojí v dopise, ze kterého citoval iRozhlas.

V praxi by to tak znamenalo, že by Brusel mohl pozastavit proplácení projektů českých firem, které už byly zafinancovány z české státní kasy, z evropských fondů. A to až do doby, než by se české úřady dostatečně vypořádaly s námitkami Evropské komise.

Bruselské úřady chtějí, aby česká ministerstva vedla seznam veřejných funkcionářů a jimi vlastněných nebo ovládaných firem. Požadují dále, aby Česko zavedlo metodiku, která umožní posuzovat střet zájmů u firem vložených do svěřenských fondů. Nejznámějším případem takového podniku posledních let je Babišův koncern Agrofert.

Evropská komise pak letos v srpnu zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z holdingu Agrofert zaparkovaného ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Havlíčkovo ministerstvo průmyslu si tak prý testovalo, zda Brusel peníze nakonec neproplatí.

Podle finální auditní zprávy EK neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla už koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Havlíčkovu ministerstvu test Bruselu nevyšel: EK zamítla proplacení dotace pro Fatru z Agrofertu

Evropská komise plánuje chránit rozpočet EU před Babišem ve střetu zájmů

Babiš je ve střetu zájmů, potvrdili europoslanci. Žádají zastavit vyplácení dotací Česku