Španělské státní dráhy Renfe koupily polovinu českého železničního dopravce Leo Expressu. (Foto: Leo Express)

Železniční dopravce Leo Express (LE) bude v Česku částečně zestátněn. Španělské státní dráhy Renfe po měsících jednání kupují 50 procent českého dopravce Leo Express (LE), který provozuje autobusové i vlakové služby v ČR, Polsku a na Slovensku. 

Upozornil na to server Zdopravy.cz.

Spekulace o zájmech španělské firmy na odkup podílu v Leo Expressu se objevily už na jaře. Nyní získala transakce svolení španělského ministerstva financí.

Hodnota obchodu nebyla zveřejněna.

Vedle českého, slovenského a polského trhu nově Renfe získá zdroje i licence, které firmě umožní dostat se i na lukrativní německý trh.

Pro španělské dráhy je totiž nákup hotové firmy výhodnější, než zakládat nové pobočky a složitě vyřizovat licence.

Leo Express je soukromý železniční a autobusový dopravce, společnost v roce 2010 založil podnikatel Leoš Novotný.

Jak informoval server iDnes.cz, před pandemií covidu-19 v roce 2019 celá skupina zaznamenala zisk 150 milionů korun. Kladné hospodaření vykázala i v roce 2018. Obrat jí předloni vzrostl zhruba o čtvrtinu na téměř 1,1 miliardy korun.

Španělské státní dráhy jsou podle serveru Zdopravy tak dalším velkým dopravcem, který se rozhodl expandovat do zahraničí přes svoji novou společnost. Podobný krok dříve učinily Deutsche Bahn nákupem Arrivy, italské státní dráhy FS mají podíl v Die Länderbahn, nizozemské podnikají v zahraničí se značkou Abellio. (pel)