Ve státním rozpočtu 2022 chybí výdaje za miliardy korun. Jenže ministři chtějí po šéfce státní kasy Aleně Schillerové další peníze. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

V návrhu státního rozpočtu pro rok 2022 chybí vládní priority vládního kabinetu za více než 20 miliard korun. Někteří ministři však už dříve avizovali, že po ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) budou požadovat více peněz. Plánovaný schodek státního rozpočtu na příští rok ve výši 390 miliard ale dosud s žádným z těchto dodatečných výdajů nepočítá.

Upozornil na to serve E15.

To by znamenalo, že deficit buď naroste o miliardy korun, anebo vláda bude muset peníze ušetřit jinde, tedy vzít z naplánovaných výdajů.

Materiál třeba nepočítá s růstem objemu platů státních zaměstnanců, nebo s navyšováním důchodů, které příští rok spolkne 10,6 miliardy korun.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se radovala, když návrh tento týden prošel Senátem, kde však stát peníze vezme, neví.

Kromě toho dá stát v roce 2022 navíc 15 miliard korun za státní pojištěnce. Dalších 6,6 miliardy potřebuje stát na zvýšení přídavků na děti a s daňové zvýhodnění plátců, kteří mají druhého a třetího potomka.

Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila.

Někteří ministři navíc už dříve avizovali, že po ministryni financí Schillerové budou požadovat více peněz.

Třeba ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) chce navíc 10 miliard korun pro obce.

Peníze navíc by uvítali i ministr dopravy Karel Havlíček nebo šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec (oba ANO).

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová podle E15 nechápe, proč ministryně všechny tyto změny už v květnu nezahrnula do návrhu rozpočtu s plánovaným schodkem 390 miliard.

„Národní rozpočtová rada považuje některé tyto kroky v současné situaci veřejných rozpočtů za nezodpovědné. Dodatečně zvyšují už existující schodek,“ zkritizovala.

Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022, který počítá se schodkem 390 miliard korun, letos v červnu. (pel)