Předsednictví EU bude Česko stát zřejmě o 200 milionů navíc. Vláda bude jednat o navýšení rozpočtu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Předsednictví České republiky Evropské unii v 2. polovině roku 2022 bude stát navíc zřejmě 200 milionů korun. Původně schválený rozpočet 1,24 miliardy korun totiž zřejmě nebude dostačovat. Babišova vláda proto bude jednat o jeho navýšení. 

Informovala o tom ČT.

Česko bude navíc muset přijmout více úředníků, než původně počítalo. Personální navýšení bude podle zprávy představovat náklady do zhruba 41,5 milionu korun.

S původní částkou 215 milionů korun to tak dohromady dělá 256,5 milionu korun.

Podle původního návrhu mělo Česko nejvíc zaměstnanců přijmout ministerstvo zahraničí, plán počítal se vznikem 58 míst v Bruselu. Třicítka lidí měla přibýt na úřadu vlády, který bude předsednictví koordinovat

Náklady za vysílání pracovníků do stálého zastoupení Česka v Bruselu pak vyjdou na 250 milionů.

Na akce a komunikaci má jít navíc 148,6 milionu korun, dohromady pak 732,6 milionu korun.

O téměř 10 milionů korun pak má být navýšen rozpočet Úřadu vlády na zajištění akcí, které bude pořádat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že rozpočet konečný, letos v červnu po kritice ekonomů a investorů.

Podle dřívějších informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví Česku měl v republice uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU a přibližně 14 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU.

Uskutečnit by se mělo také jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu.

Dále by mělo jít až o 250 dalších neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí. ČR bude muset také během předsednictví zajistit předsedání pracovních skupin a dalších přípravných formací rady v Bruselu a Lucemburku.

První české předsednictví EU v roce 2009 spolklo 3,75 miliardy korun. (pel)