NASA přerušila práce nad lunárním modulem SpaceX. Kvůli Bezosově žalobě.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přerušil práce na lunárním modulu se společností SpaceX Elona Muska. Důvodem je žaloba Muskova konkurenta Jeffa Bezose na to, že NASA vyřadila z tendru na stavbu lunárního modulu Bezosovu společnost Blue Origin. 

„Výměnou za toto dočasné přerušení práce všechny strany souhlasily s urychleným projednáním soudního sporu, které skončí 1. listopadu,“ informovala agentura v prohlášení.

Americká vesmírná agentura musela začít hledat investora poté, co americký Kongres uvolnil na projekt „jen“ 850 milionů dolarů (18,4 miliard korun). Celkové náklady jsou přitom odhadovány na 3,3 miliardy dolarů (71,7 miliard korun).

Poté, co bylo letos v dubnu rozhodnuto, že tendr na stavbu lunárního modelu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) získal třetí nejbohatší muž světa a Bezosův vesmírný konkurent Elon Musk, zakladatel Amazonu začal bojovat všemi možnými prostředky.

Naposledy miliardář a aktuálně nejbohatší člověk planety Bezos v červenci nabídl NASA 2 miliardy dolarů (43,4 miliard korun), když jeho společnosti Blue Origin pomůže dostat se na Měsíc.

Nyní v žalobě podané k federálnímu soudu napadá nestrannost NASA.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír své rozhodnutí vysvětlil tím, že Muskovu společnost vybraa především kvůli reálným zkušenostem z vesmíru a relativně nízké ceně. (pel)