O problematiku změny klimatu se v Česku zajímá 52 procent veřejnosti, ukázal aktuální průzkum CVVM. (Ilustrační foto)

O problematiku změny klimatu se v Česku zajímá 52 procent veřejnosti, ukázal průzkum CVVM. Dopadů změny klimatu se nebojí 37 procent oslovených. Pocit osobní zodpovědnosti za změnu klimatu nemá 53 procent respondentů.

O problematiku změny klimatu se zajímá více než polovina (52 procent) dotázaných,
z toho 8 procent se „velmi zajímá“ a 44 procent „spíše zajímá“.

Z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dále vyplynulo, že podle naprosté většiny (84 procent) české veřejnosti dochází v posledních 100 letech ke změně klimatu na Zemi.

Nadpoloviční většina (51 procent) dotázaných si myslí, že se klima určitě mění, a další třetina (33 procent), že se pravděpodobně mění.

Podle necelé třetiny (32 procent) dotázaných lidská činnost ze změně klimatu „přispívá zásadně“, podle dalších 34 procent k ní „přispívá velmi“ a více než čtvrtina (27 procent) dotázaných si myslí, že k ní „přispívá trochu“.

Pouze necelá dvacetina (4 procent) dotázaných zastává názor, že lidská činnost ke změně klimatu „vůbec nepřispívá“.

Z hlediska sociodemografických a dalších charakteristik zájem o problematiku změny klimatu roste se zvyšujícím se nejvyšším dosaženým vzděláním, s rostoucí spokojeností s vlastním životem a se zlepšující se subjektivně hodnocenou životní úrovní vlastní domácnosti

Osobní zodpovědnost za změnu klimatu na Zemi cítí podle šetření dvě pětiny (40 procent) respondentů, nadpoloviční většina (53 procent) naopak osobní zodpovědnost necítí.

K názoru, že pokud by lidé změnili svoje současné chování, tak mohou současnou změnu klimatu „zpomalit“, se přiklání 70 procent dotázaných.

Další přibližně šestnáctina (6 procent) si pak myslí, že ji mohou dokonce „úplně zastavit“.

Dopadů změny klimatu se v určité míře obává 59 procent oslovených, naopak 37 procent nepociťuje obavy vůbec.

Necelá polovina (47 procent) českých občanů si myslí, že dopad změny klimatu na ČR bude špatný, třetina (33 procent), že bude tak napůl a 6 procent, že tento dopad bude dobrý.

Průzkum CVVM probíhal od 26. června do 11. července. Zúčastnilo se ho 904 lidí starších 15 let. (pel)