Vláda zakázala od září 2021 ve školách zpívat a cvičit neočkovaným či netestovaným dětem na covid-19. (Ilustrační foto)

Vláda zakázala od září 2021 ve školách zpívat a cvičit neočkovaným či netestovaným dětem na covid-19. Pro tyto žáky zároveň platí, že musejí dodržet odstup 1,5 metru od ostatních při konzumaci jídla a pití.

Informovalo o tom ministerstvo školství.

„Postupujeme přesně podle harmonogramu. Do 30. června dostaly školy informace, jak to bude s testováním, do konce července pak od nás obdrželi ředitelé soubor doporučení ministerstva zdravotnictví. Posledních 14 dnů do včerejšího schválení potřebného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví jsme využili ke konzultacím s řediteli škol,“ řekl v úvodu tiskové konference ministr školství Robert Plaga (ANO).

Doplnil, že manuál, který byl do škol rozeslán, je opět rozdělen na závazné, doporučující a informativní části, což se v minulosti velmi osvědčilo. Společným zájmem podle něj je, aby byl start a průběh školního roku bezpečný a aby byl návrat trvalý.

Výsledkem je mimo jiné povinnost testování žáků, které proběhne ve třech vlnách.

Výjimku z testování budou mít naočkovaní žáci a ti, kteří prodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid-19.

„Screeningové testování nám má ukázat obraz epidemiologické situace nejen ve školách, ale v celé společnosti. Bude to pro nás po návratu z prázdnin velmi zásadní obraz, jak jsme na tom s epidemiologickou situací v ČR,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Škola podle jeho slov bude mít povinnost zaslat seznam pozitivně testovaných žáků a zaměstnanců příslušné krajské hygienické stanici a dále také žáků, kteří byli s pozitivními v kontaktu.

Pokud rodiče testování odmítnou, dětem nemá být odepřen přístup k výuce, neobejdou se ale bez respirátoru či nanoroušky po celou dobu výuky.

Zároveň budou mít zakázané hodiny zpěvu nebo tělocviku uvnitř. Při konzumaci nápojů a jídla musejí tito žáci navíc dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních. (pel)