Společnost ČEZ odstavila jednu z největších uhelných elektráren v Česku. (Foto: ČEZ)

Polostátní energetická skupina ČEZ pokračuje v odklonu od uhlí. Rozhodla se zavřít Elektrárnu Mělník III, kterou odstaví a přebuduje, aby při výrobě elektřiny vznikalo méně emisí. Bloky spalující uhlí ale odstavuje i EPH miliardáře Daniela Křetínského.

Na Twitteru o tom informoval generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Zavíráme elektrárnu Mělník III. Plníme strategii #ČistáEnergieZítřka, přecházíme na udržitelné zdroje. Startujeme výstavbu vysoce účinných paroplynových zdrojů. Využijeme nízkoemisní technologie, které nahradí hnědouhelné teplárny Mělník II a Mělník I.,“ napsal. 

Do roku 2030 bude lokalita Mělník, která zásobuje Prahu, Mělník a Neratovice, vyrábět jen z nízkoemisních zdrojů.

Prvním krokem v plánované transformaci je dnešní odstavení dlouhou dobu největšího elektrárenského uhelného bloku Mělník III. Jeho uzavřením se lokalita mění na čistě teplárenskou.

Současně odstartovala příprava výstavby vysoce účinných paroplynových zdrojů a v lokalitě se do budoucna počítá s využitím dalších nízkoemisních technologií, jako jsou kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo zařízení na energetické využití odpadu ZEVO.

V následujících letech dojde k odstavení hnědouhelné jednotky Mělník II, která bude do té doby částečně fungovat v režimu záložního zdroje, a poté se ukončí i provoz jednotky Mělník I.

ČEZ plánuje do transformace teplárenských lokalit na nízkoemisní investovat v nejbližších letech odhadem 30 až 40 miliard korun.

Skupina na webu slibuje, že dodávky tepla, na nichž závisí zhruba 250 tisíc pražských a středočeských domácností, ale nebudou ohroženy, protože nejprve budou uvedeny do provozu náhradní zdroje.

Jako první vyroste plynová kotelna, následovat budou paroplynové zdroje pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Zvažována je také výstavba elektrokotle, který bude sloužit nejen jako výrobní zdroj tepla, ale i pomůže regulovat přenosovou nebo distribuční soustavu.

Jak naše redakce dříve informovala (čtěte zde), Energetický průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského má v plánu zavřít všechny své uhelné zdroje do na výrobu tepla a elektřiny do roku 2030.

Elektrárny koncernu přejdou na vodík. Výjimkou bude Německo, kde bude firma postupovat podle tamního zákona o ukončení využívání uhlí nejpozději do roku 2038. (pel)

ČEZ chce s uhlím skoncovat rychleji. Do obnovitelných zdrojů investuje miliardy korun

Mezinárodní agentura protlačuje kvůli ochraně klimatu radikální změny energetické politiky