Úroda řepky by letos měla meziročně klesnout o 13,3 procenta na 1,079 milionu tun, odhadl ČSÚ. (Ilustrační foto)

Úroda řepky v Česku letos klesne o 13,3 procenta. Sklizeň obilí bude průměrná, ale i tak o 4 procenta nižší než loni. Máku se naopak sklidí nejvíc za posledních 10 let.

Vyplynulo to z odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„I přes výrazně pomalejší postup žní způsobený častými dešti byli zemědělci ve svých odhadech sklizně optimističtější než před měsícem. Proti prvnímu odhadu z června se v červenci, díky příznivějším hektarovým výnosům, odhad sklizně základních obilovin navýšil o  227 tisíc tun na 7 milionů tun,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Zatímco úroda obilovin by měla být podle statistiků průměrná, u máku ji předpokládají nejvyšší za poslední desetiletí. Sklidit by se ho mělo 31 kilotun, což je o 41,4 procenta více než v loňském roce.

„Odhadovaná úroda máku 31 tisíc tun je nejvyšší za posledních deset let. Zatím rekordní sklizeň byla dosažena v roce 2008, kdy se sklidilo téměř 50 tisíc tun máku,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Úroda řepky by pak měla meziročně klesnout o 13,3 procenta na 1,079 milionu tun.

V porovnání s loňským rokem má být podle statistiků nižší sklizeň všech druhů ozimých obilovin, tedy pšenice ozimé, ječmene ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice.

U pšenice ozimé, která je v Česku nejrozšířenější obilovinou, statistici předpokládají, že její sklizeň kvůli menšímu množství osetých ploch klesne téměř o deset procent na 4,322 milionu tun.

Ječmene ozimého se podle odhadu sklidí meziročně o 9,4 procenta méně, 632 tisíc tun a sklizeň tritikale klesne o 4,4 procenta na 204 tisíc tun.

Naopak sklizeň jařin, tedy pšenice a ječmene jarního a ovsa, je příznivější. Odhadovaná sklizeň pšenice jarní má být ve srovnání s loňským rokem více než trojnásobná, má činit 373 000 tun, důvodem je mimo jiné výrazné rozšíření osevní plochy.

Co se týká hektarového výnosu plodin, u obilovin má být meziročně nižší o 2,9 procenta a u řepky o 6,8 procenta. U máku čekají zemědělci meziroční pokles hektarového výnosu o 2,8 procenta. (pel)