Tržby ve službách ve 2. čtvrtletí 2021 poprvé od pandemie covidu vzrostly. Lépe je na tom už i cestovní ruch. (Ilustrační foto)

Tržby ve službách v 2. čtvrtletí 2021 stouply meziročně o 14,8 procenta. Krize způsobená pandemií koronaviru zasáhla většinu odvětví ve službách, která se nyní začínají vzpamatovávat. Nejhůř na tom byl cestovní ruch a gastroprovozy. Tržby cestovních kanceláří byly v porovnání s loňským 2. čtvrtletím více než pětinásobné, když stouply o 402,4 procenta. 

Koronavirová krize však dopadla nejen na tento sektor, že návrat k „normálu“ ještě nějakou dobu potrvá.

Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Čtvrtletní tržby ve službách vzrostly poprvé od konce roku 2019. Vysoká tempa růstu v odvětvích spojených s cestovním ruchem jsou důsledkem výrazných propadů v loňském roce,“ uvedla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby ve službách meziročně vyšší o 13,8 procenta, mezičtvrtletně reálně vzrostly o 3,4 procenta.

Nejvyšší nárůst zaznamenala odvětví spojená s cestovním ruchem, což bylo dáno loňským výrazným propadem kvůli covidu-19. Například letecké dopravě tržby vzrostly na více než dvojnásobek (o 132,8 procenta).

Tržby cestovních kanceláří byly v porovnání s loňským druhým čtvrtletím více než pětinásobné, když stouply o 402,4 procenta.

V ubytování, stravování a pohostinství se tržby zvýšily o 32,7 procenta. V hotelech se ve 2. kvartálu ubytovalo o 51 procent více lidí než loni.

Návštěvnost se tak po pěti čtvrtletích poklesu dostala do kladných čísel. V porovnání s předcovidovým obdobím ale stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv z roku 2019. (pel)