Odpůrci Babiše využili autogramiády premiérovy knihy a jeden z nich na něj naházel vejce. (Foto: Redakční koláž)

Po 12 letech v Česku byl znovu spáchán vaječný atentát na předsedu vlády. Tentokrát to od svých odpůrců schytal premiér Andrej Babiš (ANO), když na něj během setkání s voliči jeden z přítomných hodil vejce a trefil ho do hlavy. Daleko hůř dopadl v roce tehdejší premiér Jiří Paroubek, který v roce 2009 před Lidovým domem čelil smršti několika stovek vajec protestujících. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Babiš pořádal na náměstí v Průhonicích, kde bydlí, předvolební setkání s voliči, rozdával zmrzlinu a podepisoval svou novou knihu „Sdílejte, než to zakážou!“.

Skupinka odpůrců vládních protikonavirových opatření a očkování, mezi kterými byli i příznivci Volného bloku, dorazila na premiérovo setkání odpoledne.

Nejprve začali jezdit auty s českými vlajkami dokola náměstí, troubili a snažili se Babišovu akci narušit.

Později se postavili přímo do fronty na premiérův autogram a začali vyvolávat provokace.

Jeden z protestujících i donesl tašku vajec, kterou na Babiše vysypal. Útočník se sice pokusil utéct, ale zadržela ho policie.

Premiér se ukryl do nedaleké cukrárny.

Už brzy ráno přitom v Průhonicích vyjádřila nespokojenost s kroky vlády skupina Milion chvilek pro demokracii. Hlavní náměstí členové hnutí pomalovali bílými kříži, které měly symbolizovat zemřelé lidi na koronavirus.

Kříži pomalovali hlavní náměstí jako připomínku zemřelých na koronavirus.

Jak připomněl server, není to přitom poprvé, kdy po Babišovi někdo hodil vajíčka. Naposledy to bylo na předvolební akci hnutí ANO v roce 2018 na pražském Pankráci, ale atentátník tehdy nebyl úspěšný.

Daleko hůř dopadl v roce tehdejší premiér Jiří Paroubek, který v roce 2009 před Lidovým domem čelil smršti několika stovek vajec a také rajčat protestujících proti vládě sociální demokracie. (pel)