Fotbalový útočník Lionel Messi končí v Barceloně. Klub s ním nemohl podepsat smlouvu kvůli dluhům ve výši 30 miliard korun.

FC Barcelona přišla o fotbalového útočníka Lionela Messiho, který za klub hrál celou kariéru po dobu 21 let. Kvůli dluhům ve výši 30 miliard korun s ním nemohla podepsat novou smlouvu. Klub sice se čtyřiatřicetiletým Argentincem dohodl na novém kontraktu, smlouva ale nemohla být podepsána kvůli finančním pravidlům španělské ligy.

„Ačkoli FC Barcelona a Lionel Messi dospěli k dohodě a obě strany měly jasný zájem podepsat dnes nový kontrakt, nemohlo k tomu dojít kvůli finančním a administrativním překážkám (pravidla španělské ligy),“ uvedla Barcelona v prohlášení na webu.

„Výsledkem této situace je, že Messi nezůstane v Barceloně. Obě strany hluboce litují toho, že přání hráče a klubu nakonec nebudou naplněna,“ doplnil klub.

Klub podle auditu dluží 1,173 miliardy eur (téměř 30 miliard korun).

Okamžitě se tak začalo spekulovat, kam Messi po odchodu z Barcelony zamíří. K favoritům budou podle expertů patřit Paris Saint-Germain a Manchester City.

Messi hrál za Barcelonu od 13 let. V roce 2004 se přesunul do A týmu, za který odehrál 778 zápasů, během nichž vstřelil 672 branek. Je tak nejlepším střelcem v klubové historii. S Barcelonou Messi mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu.

Na konci letošního června mu vypršel čtyřletý kontrakt, který mu údajně vynesl 138 milionů eur za sezonu (3,5 miliardy korun).

Messi se sice dohodl s Barcelonou na nové pětileté smlouvě a navíc souhlasil se snížením platu o 50 procent, ale zadluženému klubu se nepodařilo pokrátit platy dostatečně ostatním fotbalistům, nebo se je nepovedlo prodat. (pel)