Maloobchodní tržby v červnu 2021 meziročně stouply o 7,1 procenta. (Ilustrační foto)

Tržby maloobchodu v červnu 2021 meziročně reálně stouply o 7,1 procenta, bez očištění o 7,2 procenta. Dařilo se prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením, kosmetickými výrobky či oblečení. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Růst byl přitom zaznamenán ve všech hlavních sortimentních skupinách. Na červnových výsledcích maloobchodu se projevilo rozvolnění protiepidemických opatření, stejně jako vloni mohly být otevřené všechny prodejny,” uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu ČSÚ Marie Boušková.

„Dvouciferný růst tržeb zaznamenaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, s kosmetickým a hygienickým zbožím a s oděvy a obuví. Také internetové obchody si udržely dvouciferný růst,“ dodala.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,9 procenta, za pohonné hmoty o 6,6 procenta a za potraviny o 3,3 procenta.

Tržby se o 24 procent zvýšily specializovaným prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením.

Prodejnám s kosmetickým a toaletním zbožím stouply tržby o 11,4 procenta, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím pak o 7 procent.

Prodeje v obchodech s obuví a oděvy vzrostly meziročně o 10,8 procenta.

Obchody s výrobky pro domácnost zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o 6,8 procenta.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předchozího roku (bez vlivu DPH) činil 102,6 procenta a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost, farmaceutického a zdravotnického zboží a potravin.

Naopak klesly ceny kosmetických a toaletních výrobků a počítačového a komunikačního zařízení. (pel)