Bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta.

Centrální banka v Česku zdražila půjčky. Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrok o 25 bazických bodů na 0,75 procenta. Dosud tato sazba činila 0,5 procenta. Odvíjí se od ní úroky komerčních úvěrů včetně hypoték.

Banka o tom informovala na webu.

Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.

Současně rada rozhodla o zvýšení lombardní sazby o 50 bodů na 1,75 procenta, zatímco diskontní sazbu ponechala beze změny na 0,05 procenta.

Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Přijaté rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou makroekonomickou prognózu. S ní je konzistentní růst tržních úrokových sazeb od poloviny letošního roku.

Ten je reakcí na zvýšené cenové tlaky ze zahraniční i domácí ekonomiky a na riziko nežádoucího odpoutání inflačních očekávání od 2% cíle České národní banky.

Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 6. srpna 2021. (pel)