Do vyloučených lokalit v Česku bude jezdit očkovací tým. Romové dostanou za vakcínu proti koronaviru odměnu. (Ilustrační foto)

Do vyloučených lokalit Moravskoslezského kraje začne od začátku srpna jezdit očkovací tým. Asociace romských podnikatelů zase plánuje, že by Romové za vakcinaci proti covidu-19 bez registrace v obchodním centru v Ostravě dostali odměnu. Členské firmy odmění 100 osob ze sociálně vyloučených lokalit, kteří se naočkují v novém očkovacím centru dárkovým poukazem v hodnotě 300 korun. 

Informoval o tom server iDnes.cz.

„Příští týden vyjedou tři mobilní týmy do odlehlejších lokalit. V úterý a ve středu budou očkovat zájemce bez registrace v Jablunkově, Vítkově a Osoblaze. Se starosty obcí domlouváme přesné místo a čas,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Podle pokynů ministerstva zdravotnictví bude mobilní očkovací tým Fakultní nemocnice Ostrava zajíždět především do vyloučených lokalit s romskou menšinou.

Dnes pilotní tým zamířil do vyloučené lokality v Ostravě Přívoze. Ředitel spolku Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan se však obával, že zájemce by mohla odradit přítomnost médií, nebo tlak příbuzných.

Asociace romských podnikatelů zase plánuje, že by Romové za vakcinaci bez registrace v obchodním centru v Ostravě dostali odměnu.

Členské firmy odmění 100 osob ze sociálně vyloučených lokalit, kteří se naočkují v novém očkovacím centru dárkovým poukazem v hodnotě 300 korun. (pel)