Téměř 90 procent majitelek firem během pandemie koronaviru nepropustilo své zaměstnance, přestože skoro 80 procentům se snížily příjmy, ukázala anketa Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM). (Ilustrační foto: Kateřina Haring)

Téměř 90 procent majitelek firem během pandemie koronaviru nepropustilo své zaměstnance, přestože skoro 80 procentům se snížily příjmy. Ukázala to nová anketa Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM), které se zúčastnilo na 350 žen včetně členek partnerských organizací Česká ženská lobby a Business & Professional Women ČR.

Anketa mapovala situaci mezi podnikatelkami, osobami samostatně výdělečně činnými, manažerkami i zaměstnankyněmi.

Třetina dotázaných majitelek firem pocítila propad příjmů ve výši 10 až 20 procent oproti předchozímu období, 22,2 procent zaznamenalo padesáti až šedesátiprocentní propad, a stejný poměr z dotázaných propad příjmů nezaznamenal.

Pětina žen podnikajících jako OSVČ pocítila propady příjmů ve výši 50 až 60 procent, další pětina ve výši 70 až 80 procent, přes 24 procent z nich propady příjmů nezaznamenalo.

Více než 44 procent (44,2 pct.) majitelek firem nedosáhlo na vládní programy covid, obdobná část nicméně využila program antivirus.

„Přestože naše členky pandemie a související omezení zasáhly v plné síly, dělaly maximum pro to, aby udržely své lidi. Mnohým z nich se přitom nepodařilo dosáhnout na vládní programy pomoci. Místo toho maximálně inovovaly a hledaly nové příležitosti podnikání v poradenství nebo IT, to se ovšem podařilo jen malé části z nich,“ uvedla prezidentka ČMAPM Kateřina Haring.

Podle prezidentky asociace je orientace na nový obor v dnešní době ještě složitější než dřív, například také proto, že vyřizování náležitostí v bankách i na úřadech trvá vzhledem k časté práci na dálku dvojnásobně dlouhou dobu než dřív.

Přes náročný rok a půl většina podnikatelek až na některé výjimky podnikání opustit nehodlá, i když více než třetina z nich čeká letos nižší obrat než v roce 2020.

„Letošek mnohé z nás vnímají jako rok změny. Vzhledem k propadu ekonomiky a zadluženosti státu bude potřeba se více poprat s aktuální situací, vydat více energie a maximálně inovovat podnikání. K tomu ovšem potřebujeme efektivní podporu ze strany vlády,“ dodala Haring.

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek vznikla jako dobrovolné profesní sdružení v roce 1995. Za 25 let své existence pomohla tisícům podnikatelek v profesním vzdělávání a růstu prostřednictvím nabídky individuální podpory, kurzů, konferencí a projektových aktivit.

V České republice ČMAPM spolupracuje s podnikatelskými subjekty, ale také se státními organizacemi na úrovni státní správy i samosprávy. V zahraničí ČMAPM spolupracuje mimo jiné s Celosvětovou asociací podnikatelek a manažerek FCEM, v níž ředitelka asociace Kateřina Haring působí jako viceprezidentka pro oblast Evropy. (tis)