Holding Agrofert musí státu vrátit dotaci 5 milionů korun, kterou získal neoprávněně na pojištění hospodářských plodin a zvířat. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) vymáhá od holdingu Agrofert zaparkovaném ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) dotaci 5 milionů korun, které byly 4 dceřiným firmám koncernu vyplaceny neoprávněně. Fond hrozí Babišovu holdingu žalobou. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Jednalo se o dotace určené pro nejmenší zemědělce, přesto na ně dosáhly i některé velké podniky. Čtveřice dceřiných firem Agrofertu – konkrétně ZEMOS, AGS AGRO České Budějovice, ZS Vilémov, SPV Pelhřimov – inkasovaly v letech 2010 až 2013 peníze z programu Podpora pojištění.

Babišův koncern Agrofert měl přitom v roce 2020 zisk 3,76 miliardy korun. Konsolidované tržby holdingu činily 160,98 miliardy korun. .

Podle PGRLF tak zmíněné firmy patří do kategorie velkých podniků, a proto nesplnily dotační podmínky. Z toho důvodu neměly na státní peníze.

Agrofert pochybení odmítl, stejně jako vrácení peněz. Fond proto koncernu zaslal 11. června předžalobní výzvu,

Tím, že nechce Agrofert nechce starší problematické dotace vrátit, nemá nárok ani na čerpání další podpory od PGRLF. Podle dotačních podmínek fondu totiž nesmí mít žadatel o státní dotace dluhy vůči státu nebo dalším stanoveným institucím včetně právě PGRLF.

Jak informoval server, ze stejného důvodu nyní od Agrofertu vymáhá dotace také ministerstvo zemědělství. Na podpoře spojené s ovocnými sady určené pro nejmenší farmáře získala trojice dceřiných firem Sady CZ, M A J a Lužanská zemědělská dohromady 5,5 milionu korun.

To naopak Havlíčkovo ministerstvo si prosadilo, aby některým podnikům z Babišova holdingu Agrofert byly preventivně pozastavené dotace nakonec vyplaceny. Havlíček tvrdí, že si tak chce resort otestovat reakci Bruselu na proplacení. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Stát nakonec dotaci pro Agrofert vyplatil. V Bruselu si chce otestovat střet zájmů Babiše

Firmy premiéra Babiše zažalovaly Havlíčkovo ministerstvo kvůli nevyplaceným dotacím

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok