Ministři a politici utrácejí miliony: Investují do nemovitostí, kryptoměn, lesů nebo aut. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministři a politici v Česku utrácejí miliony korun. Investují do nemovitostí, kryptoměn, lesů nebo pozemků. Kromě toho si kupují drahé byty a auta. Ukázala to majetková přiznání členů Babišovy vlády, poslanců a senátorů za rok 2020. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš sice svůj majetek vložil v roce 2017 do svěřenských fondů, a i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Loni si předseda vlády přilepšil o 131,5 milionu korun.

Na svém účtu měl Babiš na konci loňského roku 162,5 milionu korun plus uvedl stomilionovou pohledávku. Téměř 29 milionů získal od švýcarské banky Vontobel a od svého hnutí ANO dostal 24 milionů. Hnutí splácí Babišovi 124 milionů korun, které investoval do vzniku.

Mezi výdaji premiér uvedl, že si koupil auto za 4,5 milionu a také obraz, za který zaplatil čtvrt milionu korun.

Následuje Karel Schwarzenberg (TOP 09), který si připsal 45,8 milionu korun především díky společnosti Orlík nad Vltavou. Vloni kníže koupil vinice za 600 tisíc korun a les celkem asi za 170 tisíc korun.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) loni utratil více než půl milionu za akcie a dluhopisy. Dalších 118 tisíc korun vložil do bitcoinu a etherea. Ke splacení hypotéky mu zbývalo doplatit ještě přes 2 miliony korun.

Stejná částka chybí doplatit i dvojitému ministrovi Karlu Havlíčkovi (ANO). Téměř 831 tisíc si přivydělal přednášením na Vysoké škole finanční a správní.

Byt v hodnotě 14 milionů korun koupil i ministr školství Robert Plaga, polovinu částky – 7 milionů – financuje hypotékou.

Půjčku na bydlení pak splácí i ministři sociální demokracie Jana Maláčová (ministryně práce a sociálních věcí) a Jakub Kulhánek (ministr zahraničí).

Nejvíce do nemovitostí za loňský rok investoval šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který za dvousetmetrový pražský byt zaplatil bezmála 25 milionů korun. Vzal si na něj hypotéku v hodnotě 8,4 milionu.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) podle Novinek při vstupu do vlády vlastnil 11 nemovitostí a 3 automobily.

Jeho nástupce Jan Blatný měl na začátku svého působení 29 nemovitostí a automobil. Po půl roce ve funkci uvedl, že si pořídil zahradu, louku, 2 domy a koupil další auto.

Petr Arenberger vlastnil 67 nemovitostí, na kontě měl 28,5 milionu korun, dalších přes deset milionů měl na spořicím účtu a v pojištění. Během osmi týdnů ve funkci si přivydělal 140 tisíc korun na 3. lékařské fakultě UK.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně.

Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády, pobírají měsíčně 243 800 korun. Základní plat prezidenta je 302 700 korun. (pel)