Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová schválila Národní plán obnovy ČR. Stát ale musí vyřešit Babišův střet zájmů, jinak z evropských peněz neuvidí ani korunu. (Ilustrační foto: Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dovezla premiérovi Andreji Babišovi (ANO) do Prahy miliardy korun na oživení ekonomiky po koronavirové krizi. ČR však peníze dostane, až vyřeší premiérův střet zájmů. Evropská komise ale český Národní plán obnovy schválila. 

„Nezaplatíme, pokud tento problém nebude vyřešen, a navíc budeme vymáhat zpět peníze z předfinancování,” citovala média jednoho z unijních činitelů, podle kterého mají české úřady termín na vyřešení požadavků Bruselu nejpozději do poloviny příštího roku.

Jak informovaly Novinky.cz, premiér během pondělní tiskové konference po jednání s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou obdržel otázku na toto téma. Babiš řekl, že otázce kvůli špatné akustice v sále nerozuměl.

„Evropské peníze se v České republice rozdělují transparentně, nejsou tu žádné systémové chyby. Nemám pocit, že bychom měli nějaký systémový problém,” reagoval.

Neschopnost České republiky vymoci dodržování pravidel proti střetům zájmů s evropskou legislativou by mohla být důvodem k aktivování mechanismu na ochranu evropského rozpočtu, který byl schválený na přelomu roku.

V krajním případě by to mohlo znamenat až zastavení všech dotací pro Česko.

Podle finální auditní zprávy EK neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Foto: Twitter Úřad vlády ČR

Von der Leyenová, která již s více než polovinou členských států EU vyjednávala o plánech plánu hospodářské obnovy schváleném Bruselem, s Babišem diskutovala o podrobnostech české strategie a vyhlídkách na rozmach české ekonomiky.

Evropská unie (EU) vyplatila Česku první peníze z fondu obnovy na konci června. Zatím ČR dostala 2,75 miliardy korun, celkově pak může čerpat 180 miliard korun.

EU stanovila celkem 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má více než třetina peněz jít na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci.

Babišova vláda schválila Národní plán obnovy v polovině května. Počítá s investicemi za zhruba 200 miliard korun, zhruba 20 miliard hodlá čerpat v podobě výhodných úvěrů od EU.

Na rozdíl od některých jiných zemí o ně však zatím nepožádalo, ačkoli Babiš před červnovým summitem tuto možnost otevřeně podpořil.

Strategie je rozdělena na 6 hlavních oblastí. Nejvíce peněz, zhruba 91 miliard korun, poputuje na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Další peníze zamíří na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Největšími příjemci peněz z fondu mají být Itálie a Španělsko, které jako země nejvíce zasažené loňskou první vlnou pandemie dohromady dostanou přes 260 miliard eur (6,7 bilionu korun).

Česko podle ministra Havlíčka kritéria Bruselu splňuje, protože podíl klimatických projektů je 41 procent, výdaje na digitální transformaci budou 23 procent.

Plán však zkritizovala Hospodářská komora i zástupci některých ekologických organizací. (pel)

Česko poslalo do Bruselu Národní plán obnovy. Na restart ekonomiky má dostat 180 miliard

Evropská komise plánuje chránit rozpočet EU před Babišem ve střetu zájmů

Babiš je ve střetu zájmů, potvrdili europoslanci. Žádají zastavit vyplácení dotací Česku