Americká softwarová společnost NortonLifeLock chce koupit českou antivirovou firmu Avast. Hodnota obchodu je odhadována na 173 miliard korun. (Foto: Avast)

Českou softwarovou firmu Avast chce koupit americká společnost NortonLifeLock. Hodnota transakce dosáhne podle deníku Wall Street Journal 8 miliard USD (173 miliard korun). Pokud by k obchodu došlo, jednalo by se o historicky největší akvizici původem české firmy. 

„Představenstvo společnosti Avast potvrzuje, že probíhají pokročilá jednání o možné fúzi Avastu se společností NortonLifeLock. Nelze s jistotou říci, zda se transakce uskuteční, ani za jakých podmínek bude případná fúze dohodnuta,“ potvrdil Avast.

V případě, že některá ze stran jednání neukončí, dohoda by mohla být uzavřena ještě do konce července 2020.

Americký softwarový gigant NortonLifeLock, dříve známý jako Symantec, chce koupí českého programu posílit spotřebitelský software.

Deník při odhadu transakce vycházel z tržní hodnoty Avastu, která se nyní pohybuje kolem 5,2 miliardy liber (155,7 miliardy korun) a připočetl také prémii, která se tradičně pojí s takovými obchody.

Avast Software je česká nadnárodní společnost zabývající se počítačovou bezpečností, založená roku 2010 jako následník družstva Alwil Software, jehož historie sahá až do roku 1988. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce. Zakladateli firmy jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americkém státě Arizona. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard USD a působil na trhu od roku 1982, jen pod názvem Symantec. (pel)