Do Evropské unie se už letos dostalo o 59 procent více nelegálních migrantů než loni, oznámila agentura Frontex. (Ilustrační foto)

Do Evropské unie (EU) už letos přišlo o 59 procent více nelegálních migrantů než za loňský rok 2020, oznámila agentura Frontex. Celkem za prvních 6 měsíců roku 2021 překročilo vnější hranice EU více než 61 tisíc uprchlíků. 

Agentura však zároveň upozornila, že v roce 2020 však migraci omezovaly vládní restrikce spojené s pandemií covidu-19.

Jen během června Frontex eviduje 11 150 nelegálních přechodů hranic, což je o více než 69 procent oproti stejnému měsíci loňského roku.

K nejvyššímu nárůstu pak došlo na trase přes centrální Středomoří, kde pašerácké sítě obnovily svoji činnost v Libyi a Tunisku.

Nejvíce běženců – 4 700 – se do EU snažilo v červnu dostat přes střední Středomoří. Nejčastěji pocházeli z Tuniska a Bangladéše.

Na trase ve východním Středomoří bylo zaznamenáno 1 100 nelegálních přechodů. Největší počet odhalených migrantů představovali občané Sýrie a Turecka

Od ledna do června 2021 se tudy nelegálně vydalo 7 340 utečenců, převážně ze Sýrie a Turecka, což je oproti stejnému období loni o 40 procent méně.

Cestou přes západní Balkán se letos do EU dosud snažilo dostat 18 600 lidí, což je o 92 procent více než před rokem. Nejčastěji na této trase byli zadrženi Syřané.

Na území Španělska a Portugalska se nelegálně dostalo přes 870 migrantů. Od začátku roku jich bylo 5 800, což je o 27 procent více než ve stejném období loňského roku.

Více než 60 procent všech příjezdů na tuto trasu tvořili Alžířané, následovali Maročané.

Na západoafrické trase bylo letos doposud zaznamenáno téměř 6 600 nelegálních hraničních přechodů, což je prudký nárůst z 2 700 zaznamenaných v předchozím roce.

Většina státních příslušníků nadále přichází ze subsaharských zemí. V červnu došlo na této trase k 1 080 detekcím.

Podle zprávy Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) se pak letos více než zdvojnásobil počet migrantů, kteří se při snaze dostat do Evropy cestou utopili.

Od ledna do června tohoto roku zemřelo na moři nejméně 1 146 migrantů mířících do evropských zemí. (pel)