Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s majitelem EPH Danielem Křetínským do nového superholdingu J&T Capital Partners. (Ilustrační foto)

Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s majitelem EPH Danielem Křetínským do nového superholdingu J&T Capital Partners. Ten bude spravovat společný byznys obou miliardářů. 

„V návaznosti na návrat do akcionářské struktury Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a s ohledem na stále se rozšiřující portfolio investičních aktivit realizovaných s Danielem Křetínským konsoliduje Patrik Tkáč své vlastnické podíly ve společných projektech a zakládá holdingovou společnost J&T Capital Partners,“ informovala J&T banka na webu.

Cílem nové, v Česku založené holdingové společnosti je správa a rozvoj všech stávajících a budoucích podílů ve společných obchodních projektech tandemu Tkáč a Křetínský.

Holding již odkoupil 44procentní podíl ve společnosti EPH, která sdružuje původní investice v energetice, a v průběhu následujících měsíců odkoupí další vlastnické podíly, které jsou v současné chvíli pod kontrolou Patrika Tkáče.

Převezme také 44procentní podíl ve společnosti EP Equity Investment Sárl (EPEI), což je společnost sdružující investice do minoritních podílů v kotovaných společnostech typu Royal Mail, Foot Locker, Sainsbury nebo PostNL, a dále stejně vysoký podíl v EP Global Commerce (EPGC), tedy společnosti zastřešující investici do německé obchodní firmy Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro.

Kromě toho odkoupí 44% podíl v mateřské společnosti fotbalového klubu AC Sparta Praha (ACS 1893 Holding a.s.).

„Sdružení našich podílů ve společném portfoliu s Danem pod jednu strukturu přinese kromě nepochybně větší přehlednosti zejména výrazné zjednodušení financování rozvoje jak stávajících projektů, tak i budoucích investičních příležitostí,“ uvedl k vytvoření nového holdingu Patrik Tkáč.

Pod nový holding přejde i 44procentní podíl ve společnosti EC Investments (ECI), což je společnost sdružující nákupy z e-commerce, a 40procentní podíl v Czech Media Invest (CMI), která zastřešuje investice z médií.

J&T Capital Partners bude společností pod výlučnou kontrolou Tkáče, nicméně ekonomicky a kapitálově se na ní bude významně podílet skupina J&T Private Equity Group Limited. (pel)