Přídavky pro děti se zvýší o 26 procent a dostane je více rodin, schválila sněmovna. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Přídavky pro děti se zvýší o 26 procent a dostane je více rodin, rozhodli poslanci. Sněmovna schválila novelu o sociální podpoře s technickými úpravami Senátu. Současně se zvýší i sleva na dani za každé dítě. Chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. 

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Konečně končí absurdita roku, kdy pracující rodiny neměly nárok na přídavek na dítě, ani když měly nízké příjmy. Přídavek na dítě bude vyšší a zpětně od 1.7. na něj dosáhnou rodiny do 3,4násobku životního minima. To je o 250 000 dětí více. ČSSD si může odškrtnout další bod,“ napsala ministryně práce Maláčová (ČSSD) na Twitter. 

Nárok na přídavky mají nově mít rodiny s příjmy do 3,4násobku životního minima místo nynějšího 2,7násobku. Celkem by tak podle ministerstva práce mohlo být podpořeno zhruba 20 procent všech nezaopatřených dětí.

Zvýšení se promítne již do období od 1. července tohoto roku. Navýšení dávek pro víc dětí by mělo ročně stát zhruba 5,5 miliardy korun.

Nyní přídavky pobírá asi desetina dětí, nově by to měla být pětina. Přídavek by tak mělo mít kolem 490 tisíc chlapců a dívek, dosud je jich asi 240 tisíc

Děti do šesti let nyní dostávají 500 korun měsíčně, od šesti do 15 let 610 korun. Dávka pro studenty od 15 do 26 let činí 700 korun za měsíc. Podle novely se bude nově vyplácet podle věku dítěte 630 korun, 770 korun a 880 korun.

Na vyšší sazbu mají nárok rodiny, v nichž alespoň jeden rodič pracuje, anebo má konkrétní typy příjmů, například dávky nemocenského či důchodového pojištění, případně podporu v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

Tento příjem musí mít rodina pravidelně každý měsíc. Zvýšená dávka má být i nadále o 300 Kč vyšší než ta základní.

Daňové zvýhodnění na druhé a další děti vzroste asi o 15 procent.  U druhého dítěte bude činit daňová sleva 22 315 korun ročně místo nynějších 19 404 korun. U dalších dětí vzroste z 24 204 korun na 27 835 korun za rok.

Daňová sleva by měla státní rozpočet vyjít zhruba na 2,5 až 2,7 miliardy korun. (pel)